Samen met uw partner een firma uit de grond stampen, is een grote uitdaging. Kristof Adriansens startte enkele jaren geleden samen met zijn vrouw Peggy ABa Recyling. Hij zet de voornaamste aandachtspunten op een rijtje.

Als koppel een onderneming opstarten?

Kristof Adriansens, medestichter van ABa Recycling stelt de voordelen voor van als koppel een bedrijf te beginnen, op voorwaarde dat de taken onderling goed verdeeld zijn.

Uw partner kennen

Kristof vindt het een groot pluspunt om elke dag met zijn vrouw samen te werken: “We zien elkaar elke dag en kennen elkaar door en door, waardoor alles makkelijker bespreekbaar is. Maar dat betekent ook dat we altijd samen naar oplossingen moeten zoeken, want er is geen derde partij die knopen kan doorhakken. 

Als koppel vullen we elkaar aan en dat is een groot voordeel. Als u samen een bedrijf runt, begrijpt u elkaars situatie bovendien beter: als iemand overuren maakt, dan begrijpt de andere partner ook waarom.” 

24/7 aan het werk

“Het is een illusie dat u werk en privé perfect gescheiden kunt houden”, getuigt Kristof. “Als koppel werkt u 24/7. U neemt uw werk altijd mee naar huis. Als er problemen zijn op het werk, dan kan dat ook voor spanningen binnen uw relatie zorgen. U bent samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van uw bedrijf én uw gezin. Bovendien heeft u de eerste jaren weinig of geen tijd om vakantie te nemen”, zegt hij. “Maar als koppel let u ook op elkaar. Zo verplicht mijn vrouw me af en toe om een beetje te ontspannen.”

Begin er niet onvoorbereid aan

Kristof wijst ook op het financiële risico: “U geeft allebei uw job op, dus een goede financiële basis is essentieel voor de gemoedsrust. Als er problemen zijn binnen een koppel, dan ligt financiële stress meestal aan de basis. Begin daarom met voldoende middelen, maak een plan op en bekijk het worstcasescenario. Besef dat er sowieso tegenslagen zullen zijn.” 

Goede communicatie is essentieel

Beide partners moeten allebei van alles op de hoogte zijn, raadt hij aan. “Zo vermijdt u dat er verrassingen opduiken of dat u met twee verschillende meningen naar buiten komt. Wel moet u allebei over alles uw mening kunnen geven en elkaars opinie respecteren.” Kristof wijst ook op het belang van elkaars sterktes te erkennen: “Het is belangrijk dat beide partners allebei een eigen takenpakket hebben, hoewel de grenzen daarvan natuurlijk wat vaag zijn en u in de praktijk vaak beide overal bij betrokken zal zijn. U moet vertrouwen hebben in uzelf en de ander en reageer frustraties vooral niet op elkaar af.”

“Ondanks alle stress dat een zaak als koppel runnen met zich meebrengt, halen we veel voldoening uit wat we samen bereiken”, concludeert Kristof. “We hadden voor een rustiger leven kunnen kiezen, maar ondernemen zit ons allebei in het bloed.”

Kristof Adriansens

Kristof Adriansens

Kristof Adriansens richtte in 2012 samen met zijn vrouw Peggy het recyclagebedrijf ABa Recycling op. Daarnaast is hij actief betrokken bij de UEBA (Union des Entreprises du Bassin d’Ath), een groep ter bevordering van regionale bedrijven.