Het is niet voor iedereen weggelegd om de sprong naar het ondernemerschap te wagen, zeker niet als u al een job heeft. Deze stap houdt risico's in en vraagt naast een goed idee vooral veel wilskracht en vastberadenheid. David Goldenberg heeft een mooie functie opgegeven om zijn eigen onderneming op te starten. In dit artikel geeft hij de vijf hordes die u moet nemen voor u uw ontslag indient.

1. Mogelijkheid en zin hebben om te ondernemen

Ondernemen is streven naar meer beslissingsrecht en/of een persoonlijk project uitvoeren. Vaak kan aan die behoefte al voldaan worden in uw huidige job en kan een gesprek met het management heel wat oplossen. 

Volgens mij moet de keuze om zelfstandige te worden gedreven worden door twee cruciale elementen: mogelijkheid en zin. U moet een gat in de markt ontdekt hebben dat u wilt opvullen en daarvoor een project in gedachten hebben. De zin om een idee concreet te maken en de wil om het te zien slagen, moet uw grootste motivatie zijn. Anders loopt u het risico om bij het kleinste obstakel de moed te verliezen. 

2. Uw idee en motivatie testen

Hebt u de nodige zin en ideeën? Laat uw job dan niet meteen staan, maar tast eerst het terrein af en stel uw motivatie op de proef. Het zelfstandigenstatuut is niet altijd gemakkelijk ... Daarom raad ik u aan om uw visie voor te leggen aan zoveel mogelijk mensen die er objectief naar kunnen kijken. 

Maak gebruik van de gratis testdag die veel coworkingruimtes aanbieden, ga er de sfeer proeven en probeer uiteenlopende ondernemersprofielen te ontmoeten. Als u zich niet makkelijk kunt vrijmaken, neem dan 's avonds deel aan events en opleidingen of praat met mensen uit uw omgeving die al zelfstandige zijn. 

Kortom: ontmoet zoveel mogelijk mensen met relevante kennis en ervaring en luister goed naar hen, om zo de specifieke omstandigheden van het ondernemerschap zo goed mogelijk in te schatten. Dankzij deze ontmoetingen kunt u bovendien bepaalde hypotheses over het concept van uw onderneming bevestigd of weerlegd zien, als u uw idee tenminste niet te veel afschermt en er open over bent.

3. U omringen en organiseren om niet in paniek te schieten

Zoals u ongetwijfeld bij uw ontmoetingen heeft vastgesteld, zijn onzekerheid en eenzaamheid alomtegenwoordig in het dagelijkse leven van een ondernemer. Door de talloze verantwoordelijkheden en beslissingen die u - vaak alleen - moet nemen, bestaat de kans dat u een beetje in uzelf gekeerd raakt en misschien zelfs achterdochtig wordt ten opzichte van sommige mensen.

 Volgens mij bestaan hier slechts twee oplossingen voor: je goed organiseren en je goed laten omringen. Voor het eerste, is het een goed idee om uw project zoveel mogelijk te structureren met praktische methodes, zoals Lean Canvas of Business Model. Zorg dat u organisatorisch stevig in uw schoenen staat en dat u de harde realiteit van de markt het hoofd kunt bieden! 

Ook is het cruciaal om u goed te laten omringen en de steun te hebben van een mentor: een vertrouwenspersoon die u regelmatig kan adviseren om alles op een rijtje te zetten. Het Netwerk Ondernemen, 1819 en Be Angels bieden een dergelijke begeleiding. 

4. De rendabiliteit van uw concept nagaan

U bent gemotiveerd, goed georganiseerd en goed begeleid: een prima omkadering voor de start van uw onderneming. Indien mogelijk gaat u de haalbaarheid van uw concept na terwijl u uw huidige job behoudt. Bespreek een geleidelijke arbeidsduurvermindering of, als uw werk dat toelaat, wijzig uw uurrooster zodat een deel van uw werkdag vrijkomt voor ontwikkeling, marktonderzoek of een afspraak bij uw bank. 

Door het terrein te verkennen terwijl u uw werk blijft uitoefenen, proeft u van de ondernemingswereld, doet u langzaam ervaring op en, vooral, gaat u na of uw businessmodel rendabel is door uw eerste klanten te werven. Als uw businessmodel niet blijkt te werken, kunt u niet anders dan opnieuw te beginnen.

5. Goed starten en met beide benen op de grond blijven

Als u uw ontslag indient, besef dan dat uw werkgever een van uw eerste klanten kan worden. Iedereen heeft er belang bij om de werkverhouding op een keurige manier te beëindigen. Eens u uw hielen gelicht heeft, blijft u met beide benen op de grond en zet u voorzichtig en vol vertrouwen uw eerste stappen in de wereld van het ondernemerschap. 

David Goldenberg

David Goldenberg is Managing Director van CVTrust, een Belgische start-up die een oplossing biedt om de authenticiteit van diploma's en certificaten te garanderen.