“Failliet gaan is als van een paard vallen of met de fiets onderuit gaan. Het belangrijkste is dat u onmiddellijk weer in het zadel klimt! Maar u moet er uiteraard wel over waken dat u niet dezelfde fouten maakt”. Stephan Pire, beheerder van e-commerce sites, ging twee keer failliet en heeft daar veel lessen uit getrokken. Onder meer deze vijf:

Razwar: start een webshop en voeg een verkoopkanaal toe

Stephan Pire, manager van Razwar, verkoopt online scheerproducten en benadrukt het belang van het uitbreiden van uw verkoopkanalen.

1. Omring u met de juiste mensen!

“Onbetrouwbare klanten en leveranciers en een instabiel team liggen vaak aan de basis van het probleem. Om een goede basis te leggen voor uw project en het zoveel mogelijk kans van slagen te geven, moet u zich omringen met competente mensen met complementaire vaardigheden! U bent een commercieel talent, maar u kent niets van management? Kies partners die uw kennis aanvullen en die bovendien betrouwbaar zijn.” 

2. Let op uw werkkapitaal!

Meer dan een derde van de faillissementen in België zijn te wijten aan een slechte inschatting en slecht beheer van het werkkapitaal. “Onderschat het belang van werkkapitaal niet bij het opstellen van uw businessplan.  Met voldoende startkapitaal kunt u focussen op het aanboren van nieuwe markten en nieuwe inkomstenbronnen.”

3. Blijf verkopen!

Zorg voor een stabiele verkoop, wat er ook gebeurt! “Met een goed gevuld orderboek kunt u altijd een voorschot krijgen van uw schuldeisers en uw bankier, zelfs na enkele tegenslagen.”

4. Praat openhartig met uw bankier!

Een dialoog met uw bankier is van primordiaal belang, vooral in een moeilijke situatie. “Communiceer duidelijk en laat uw bankier vooraf weten dat het misschien moeilijk wordt om de volgende maand een of twee aflossingen te betalen.” In zaken is de harde waarheid altijd beter dan een leugentje om bestwil!

5. Kies uw boekhouder met zorg!

Een bekwame boekhouder kiezen is eveneens belangrijk! “Maar vermijd boekhoudkantoren en –systemen die alles in uw plaats doen zonder u in te lichten,” benadrukt Stephan. “Zorg ervoor dat u altijd precies weet waar u staat op financieel vlak.”

Stephan Pire

Stephan Pire is al meer dan 10 jaar een actief in e-commerce. Hij is gespecialiseerd in marketing en online verkoop en helpt lokale ondernemers op weg met hun webshop.