“Failliet gaan is als van je paard vallen, of met de fiets onderuit gaan. Het belangrijkste is dat je onmiddellijk weer in het zadel klimt. Je moet er natuurlijk wel op letten dat je dezelfde fouten niet opnieuw maakt.” Stephan Pire, die met Razwar actief is in de e-commerce, ging twee keer failliet en trok daar veel lessen uit. Hieronder geeft hij er vijf.

Razwar: start een webshop en voeg een verkoopkanaal toe

Stephan Pire, manager van Razwar, verkoopt online scheerproducten en benadrukt het belang van het uitbreiden van uw verkoopkanalen.

1. Omring u met de juiste mensen

“Onbetrouwbare klanten en leveranciers en een instabiel team liggen vaak aan de basis van het probleem. Om een goede basis te leggen voor uw project en het zoveel mogelijk kans van slagen te geven, moet u zich omringen met competente mensen met complementaire vaardigheden. Bent u een commercieel talent, maar kent u niets van management? Kies dan partners die uw kennis aanvullen, en die ook betrouwbaar zijn.” 

 

2. Let op uw werkkapitaal

Meer dan een derde van de faillissementen in België zijn te wijten aan een slechte inschatting en slecht beheer van het werkkapitaal. “Onderschat het belang van werkkapitaal niet bij het opstellen van uw businessplan.  Met voldoende startkapitaal kunt u focussen op het aanboren van nieuwe markten en nieuwe inkomstenbronnen.”

3. Blijf verkopen

Zorg voor een stabiele verkoop, wat er ook gebeurt. “Met een goed gevuld orderboek kunt u altijd een voorschot krijgen van uw schuldeisers en uw bankier, zelfs na enkele tegenslagen.”

 

4. Praat openhartig met uw bankier

Een dialoog met uw bankier is van primordiaal belang, vooral in een moeilijke situatie. “Communiceer duidelijk en laat uw bankier vooraf weten dat het misschien moeilijk wordt om de volgende maand een of twee aflossingen te betalen.” In zaken is de harde waarheid altijd beter dan een leugentje om bestwil.

 

5. Kies uw boekhouder met zorg

Een bekwame boekhouder kiezen is eveneens belangrijk. “Maar vermijd boekhoudkantoren en –systemen die alles in uw plaats doen zonder u in te lichten,” benadrukt Stephan. “Zorg ervoor dat u altijd precies weet waar u staat op financieel vlak.”

Stephan Pire

Stephan Pire is al meer dan 10 jaar een actief in e-commerce. Hij is gespecialiseerd in marketing en online verkoop en helpt lokale ondernemers op weg met hun webshop.