Als bedrijfsleider heeft u regelmatig een auto nodig voor uw professionele verplaatsingen. In de keuze van die wagen spelen andere motieven mee dan persoonlijke voorkeur of de fiscale aftrekbaarheid. 

Bij klanten langsgaan, beurzen bezoeken, spullen ophalen bij uw leveranciers... Er zijn legio redenen te verzinnen waarom u voor uw zaak een goede wagen nodig heeft. Ondanks het feit dat de fiscale inbreng van wagens flink werd afgeroomd door de overheid, blijft dit voor veel mensen toch een reden om, wat die auto betreft, zichzelf op een ‘folietje’ te trakteren.

Maar is het ook absoluut nodig dat u, omdat u zelfstandige bent, al meteen met een dure wagen rondrijdt? De excuses om het te doen (‘het is voor de zaak’, ‘ik kan het aftrekken’, ‘ik moet tegenover mijn klanten succes uitstralen’, ‘ik werk toch hard’,…) zijn snel gevonden, de centen om dit allemaal te betalen vaak veel minder. 

Zinvolle investering?

Een grote auto kost meer, is minder zuinig en duurder in onderhoud. Vraag uzelf dus eerst even af of die grote auto een echte meerwaarde biedt voor uw bedrijf en of u met dat geld geen zinvollere investeringen kunt doen.

 

Bij de keuze van een wagen komt trouwens nog een tweede aspect kijken. Veel klanten appreciëren het absoluut niet dat hun leverancier met een zeer dure auto rondtuft. Wie met zo’n bolide komt aangereden, roept meteen het spookbeeld op van overdreven prijzen en wel zeer hoge marges. Anders gezegd, uw klant denkt meteen: "die auto heb ik meebetaald"... Natuurlijk is dit ook geen zwart-witverhaal, een auto mag een afgeleide zijn van je succes, maar het is beter hierin niet te overdrijven. 

De kleur van de wagen?

Pas ook op welke kleur u kiest. Als vertegenwoordiger van medische apparatuur rijdt u allicht beter niet met een knalgele of oranje auto: u komt er niet geloofwaardig mee over. Zit u in de creatieve sector of verkoopt u koekjes? Dan zijn zulke uitspattingen al meer gepermitteerd.

En last but not least: gebruik uw auto als visitekaartje voor uw marketing. Zet er de naam en activiteiten van uw bedrijf op met plakletters en vergeet zeker uw website niet. Het is gratis reclame die mooi meegenomen is.