De manier waarop bedrijven communiceren wordt almaar meer visueel. Geen wonder dus dat de video aan een fikse opmars bezig is. Hoe begint u aan videocommunicatie, wat zijn do's-and-don'ts en welk budget moet u voorzien? Bizcover stelde de vraag aan Philip Swinnen, van het Brusselse videoproductiebedrijf 87 Seconds.

Inspelen op de videotrend

Men kan er vandaag moeilijk om heen: communicatie is voor een groot stuk digitaal geworden en video wordt daar een steeds groter deel van. “Video is, zeker in deze tijden van information overload, een krachtig en effectief medium waarmee u uw boodschap snel kan overbrengen”, zegt Philip Swinnen. “Nog een voordeel: filmpjes slagen er heel goed in om conversie te creëren, dat wil zeggen: trafiek te genereren, mensen langer op uw website te houden, contact te laten opnemen of een aankoop te laten doen.” 

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat kanalen bijgekomen waar u uw clip op kwijt kunt. “De meest voor de hand  liggende plaats is natuurlijk op uw website of op een gespecialiseerde videosite zoals YouTube of Vimeo”, zegt Swinnen. “Ook op sociale media duiken steeds meer video’s op. Maar we merken dat klanten ook vaker films die puur voor intern gebruik zijn bedoeld, trainingsvideo’s bijvoorbeeld, aanvragen.”

Starten met de strategie

Vooraleer u aan de productie van een clip begint, is het goed om eerst een strategie op te stellen, benadrukt Swinnen. “Waarvoor dient de video? Wie is uw publiek? Hoe gaat u hen targetten? Het kan ook interessant zijn om advertentiebudget te voorzien om dat “in de markt zetten” van de video te ondersteunen en te zorgen dat hij zoveel mogelijk door de juiste groep mensen gezien wordt.”

De lengte hangt vooral af van welke boodschap u wilt vertellen. Desondanks is er één gouden regel: wees kort, maar krachtig. Swinnen: “De aandachtsspanne van mensen is tegenwoordig héél laag. 

Als u extern wil communiceren en hoofdzakelijk visibiliteit wil creëren, kan zelfs een video van 20 seconden voldoende zijn: kort, krachtig en teasing genoeg om uw doelpubliek te stimuleren. Daarbovenop is een serie van korte video’s ook altijd een sterk advies. Op die manier krijgt u niet alleen recurrentie in visibiliteit, maar ook in uw branding, waardoor uw merk meer ondersteund en herkend wordt.” 

Het ideale formaat?

Wilt u in uw filmpje echt iets uitleggen, dan is 87 seconden een veel gebruikte maatstaf (vandaar ook de bedrijfsnaam natuurlijk). Video’s die enkel voor intern gebruik zijn bedoeld, dus voor een heel specifiek en gekend doelpubliek, lesvideo’s bijvoorbeeld, mogen tot 2 à 3 minuten gaan. Nog een gouden regel: humor doet het altijd goed in filmpjes, maar overdrijf er ook niet mee. “Humor is een krachtig wapen, maar zorg er altijd voor dat uw video past in uw visie, uw bedrijfswaarden en uw sector.” 

“Mensen zien graag andere mensen bezig en deze “humane” en reële invalshoek  mag niet onderschat worden”, zegt Swinnen. “Animatie heeft nog altijd z’n voordelen. Het is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om abstracte of moeilijke dingen uit te leggen op een manier die mensen goed onthouden. U hebt bovendien nooit het probleem dat u het enkel moet doen met de beelden die u geschoten hebt, u kan vrij eenvoudig wijzigingen aanbrengen, ook na verloop van een hele tijd.” 

Het kostenplaatje

Blijft nog de (belangrijke) vraag: wat kost dit allemaal? “Een video is altijd maatwerk, dus het hangt af van wat u precies wilt”, legt Swinnen uit. “Een eenvoudig interview met een snelle montage, kan reeds op een dag of twee ingeblikt worden waardoor de productieprijs redelijk laag zal liggen. Voor een gemiddelde animatievideo heeft u een budget van een paar duizend euro nodig. Echt grote producties, waar we met een uitgebreide crew en acteurs werken, kunnen daarentegen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.”

Philip Swinnen

Philip Swinnen is van opleiding communicatiewetenschapper en startte zijn carrière bij communicatiebureaus Burson-Marsteller en Grayling, en bij de Europese Commissie. Begin 2013 ging hij aan de slag bij het toen net opgerichte 87 Seconds, waar hij sinds 2014 ook mede-zaakvoerder is.