Wie wil presenteren, gebruikt ondersteunende middelen als PowerPoint, Keynote, Prezi of andere programma’s. Zeven onmisbare tips van Lieven Buyse van Expert Academy voor heldere en professionele PowerPoint-presentaties.

1. Gebruik minder slides

Denk erom dat het verhaal van u moet komen en niet van wat er op het scherm staat. Beperk daarom hoe dan ook het aantal slides in uw presentatie. Sommigen spreken van maximum 10 slides voor een presentatie van een 20-tal minuten, anderen raden u aan er nog minder te gebruiken.

Een gouden regel is er niet, zorg er gewoon voor dat uw publiek niet overdonderd wordt door de hoeveelheid aan slides. Reken ook niet in termen van het aantal seconden/slide. Bij sommige slides zal u langer stil blijven staan dan bij andere. Pin u daar dus zeker niet op vast.

2. Minder tekst. Duidelijke lay-out

Informatie die ons visueel wordt aangereikt, blijft veel langer hangen. Zorg er daarom voor dat de slides niet teveel tekst bevatten. Beperk die tot een aantal kernwoorden, een vaststelling, een slogan, een onderzoeksresultaat …

De lettergrootte stelt u het best in op 30. Standaard staat het op 18! Waarom dan zo groot? Twee voordelen. Bij een belabberde projectie omwille van een oud toestel, een klein scherm of teveel licht in de ruimte, zal iedereen toch nog kunnen lezen wat er op uw scherm staat. Bovendien belet zo’n groot lettertype u van teveel tekst op uw scherm te zetten.

Zorg ook voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond van uw slide.

3. Eén slide, één boodschap

Het is hoe dan ook niet de bedoeling om veel informatie op uw slide te zetten. Beperk u tot één boodschap, één uitgangspunt of één topic. Zo kunt u bijvoorbeeld uw betoog uit de doeken doen aan de hand van één vaststelling of één citaat. Maak daarvan een mooie slide. Het verhaal zelf vertel u mondeling.

4. Gebruik sterk visueel materiaal

Niets zo tenenkrullend als gepixelde foto’s of afbeeldingen waar het watermerk van de maker nog doorheen loopt. Kies hoe dan ook voor degelijk fotomateriaal.

Google is een onuitputtelijke bron van beeldmateriaal. Zoek daar naar (rechtenvrije) foto’s met een hoge resolutie om in uw presentatie te gebruiken (via Google Afbeeldingen > Zoekhulpmiddelen > Grootte > Gebruiksrechten). Probeer daarbij creatief te zijn en ga op zoek naar beeldmateriaal dat uniek is of toch niet zo wijd verspreid. Hebt u al eens nagevraagd bij de communicatiedienst van uw onderneming of er een database bestaat met foto’s van uw bedrijf, uw producten of de mensen? Hoe origineler uw materiaal, hoe boeiender uw presentatie.

5. Beperk de animatie

Het is niet omdat PowerPoint u honderden verschillende manieren biedt om tekst op uw slide te laten verschijnen, dat u ze ook allemaal moet gaan gebruiken. De ene animatie (molenwieken, ontploffen) is al lachwekkender dan de andere (uit de lucht komen vallen, stuiteren) en bovendien leiden ze de aandacht af van uw boodschap.

Waarvoor zijn ze dan wel nuttig? Wanneer u processen wil uitleggen of de verschillende stappen van een procedure, kunt u animaties gebruiken om de verschillende stappen op het scherm te laten verschijnen.

6. Maak uw grafiek visueel

Grafieken, diagrammen of tabellen kunnen nauwelijks sexy genoemd worden en meestal doen ze uw publiek al bleek wegtrekken van zodra u er één durft te tonen. In PowerPoint, maar ook in Excel en zelfs in Word kunt u eenvoudige grafieken maken en exporteren. Aarzel niet om de essentiële informatie uit een ingewikkelde tabel te halen en er een vereenvoudigde versie van te maken.

7. Breng eenduidigheid in uw slideshow

U hebt een hele reeks (rechtenvrije) foto’s van het net gehaald en die op uw slide geplaatst. Bijna geen tekst. En nog ziet het er niet mooi uit. Dat komt omdat u zo kunt zien dat de foto’s afkomstig zijn van verschillende bronnen en er geen rode draad door uw slides loopt. Zorg voor rust en eenvoud in uw presentatie. Gebruik op elke slide dezelfde kleuren, stijlen en vormen. Zo straalt uw verhaal ook een sterke eenvormigheid uit.

Presenteren? PowerPoint is geen must

Dit alles gezegd zijnde … Stel uzelf eens de vraag: wat als ik PowerPoint NIET zou gebruiken? U kunt best een steengoede presentatie afleveren zonder slides. Dan bent u een ‘naked presenter’. Of u kunt een flipchart gebruiken, of een voorwerp meebrengen. Allemaal prima alternatieven!

Lieven Buyse

Lieven Buyse behaalde een Master in Bedrijfscommunicatie en is managing partner bij Expert Academy, een opleidingsbedrijf dat ondernemingen helpt in hun professionele groei via training en coaching.

Zijn passie is bedrijven, organisaties en individuen helpen zichzelf verder te ontwikkelen en betere resultaten te behalen.