Het gebouw waarin u uw onderneming huisvest, kan in sommige gevallen een enorme meerwaarde zijn en zelfs deel uitmaken van de identiteit van uw bedrijf. Heeft u al overwogen om een leegstaand, historisch gebouw dat op het punt staat te verkommeren nieuw leven in te blazen met uw onderneming? Christophe Voet, COO van Martin’s Hotels geeft meer uitleg.

Waarom een historisch gebouw herbestemmen?

“De hedendaagse consument is meer en meer op zoek naar authentieke ervaringen en lokale verhalen. Met een uniek, karaktervol gebouw kunt u hierop inspelen. Dan kan uw pand een hefboom zijn om potentiële klanten te overtuigen bij u langs te komen.”

“Dat is bij ons het geval. Wij renoveren historische gebouwen en richten ze in als hotels, zoals een oude kerk in Mechelen en een klooster in Leuven. Mensen vinden het doorgaans niet erg om daarvoor een iets hogere prijs te betalen, want ze krijgen er niet alleen een kamer voor in ruil, maar ook de unieke belevenis vormt een meerwaarde”, aldus de COO. “Voor de geïnteresseerden geven we eveneens rondleidingen in onze gebouwen.”

Dat het concept werkt, wordt bewezen door het feit dat hotels met authenticiteit meer rechtstreekse boekingen krijgen dan andere hotels. Hierdoor worden duurdere externe boekingssites vermeden. “Maar uiteindelijk wint iedereen hierbij, want zonder ons zouden deze gebouwen misschien nu nog staan te verkommeren, terwijl wij ze zo veel mogelijk in hun oude glorie herstellen. Dat maakt  ook het straatbeeld toch veel mooier.”

Een leegstaand gebouw herbestemmen voor uw onderneming?

Een historisch gebouw herbestemmen voor uw onderneming kan een echte meerwaarde zijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Een onderneming die halffabricaten maakt en zich vestigt in een leegstaande fabriekshal, zal daar niet meteen een toegevoegde waarde uit halen. “Voor zaken waarbij de klant rechtstreeks over de vloer komt, zoals in de horeca of de kleinhandel, is het echter zeer interessant!” Dat besefte ook Karine Valy van La Bottega, die een oude jeneverstokerij omvormde tot concept store. “Het is wel een vereiste dat uw gebouw authenticiteit uitstraalt”, benadrukt Voet.

De valkuilen van gebouwen te herbestemmen

“Ondanks de voordelen zijn er ook enkele moeilijkheden aan verbonden. In sommige beschermde gebouwen mag u namelijk niet zomaar om het eender wat aanpassen. Restaureren moet vaak volgens welbepaalde regels verlopen en vooraleer u er aan mag beginnen moet u aan verschillende criteria voldoen”, verduidelijkt Voet. “En dan zijn er nog de normen voor de brandveiligheid, – indien u in de horeca werkt – de voedselveiligheid en classificatienormen (sterren). In vergelijking met een nieuwbouw is het veel minder evident om hieraan te voldoen.”

“Bovendien zijn van veel oude gebouwen de plannen verloren geraakt. Dikwijls weet bijvoorbeeld niemand meer wat er onder de vloeren zit. U kunt dus maar beter veel geduld hebben en rekening houden met het onverwachte.”

“Nochtans moet u niet altijd de lasten van zulke verbouwingen alleen dragen. Er bestaan verschillende subsidies, zoals van het Agentschap Onroerend Erfgoed of Toerisme Vlaanderen, die u een duwtje in de rug kunnen geven en u kunnen helpen uw droomproject te realiseren!”

Foto van Christophe Voet

Christophe Voet

Christophe Voet is sinds 2013 COO van Martin’s Hotels en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe projecten. Daarvoor bezette hij verschillende andere functies in de hotelwereld.