We kopen steeds meer auto's en staan alsmaar langer in de file. Toch kiezen ook heel wat Belgen voor alternatieve oplossingen om naar hun werk te gaan. Zo wordt het openbaar vervoer steeds populairder bij bedrijven en zelfstandigen in Brussel. Maar is het ook wel even snel, praktisch en comfortabel als uw auto? Bernard Petit, hoofd van de B2B-afdeling van de MIVB, geeft antwoord.

Het openbaar vervoer valt in de smaak!

Door de talloze verkeersproblemen die de belangrijkste wegen en tunnels van Brussel treffen, heeft de MIVB zijn aantal B2B-klanten sterk zien toenemen. Tegenwoordig stellen bijna 1000 bedrijven meer dan 50.000 abonnementen ter beschikking aan hun personeel. Vooral grote bedrijven doen hieraan mee, maar ook kleinere ondernemingen zien er steeds vaker de voordelen van in, en gelijk hebben ze! De meeste pendelaars reizen namelijk liever met het openbaar vervoer en genieten maar al te graag van de vele voordelen die het biedt. 

Vanwaar komt die belangstelling?

In een recente enquête van de MIVB vinden we een overzicht van de voordelen die pendelaars ervaren, en waarmee we de veranderende mentaliteit beter kunnen begrijpen:

 

  • Twee derde van de pendelaars zegt liever met het openbaar vervoer te reizen omdat ze zo parkeerproblemen (parkeerplaats, boetes, enz.) kunnen vermijden.
  • 63% denkt aan hun ecologische voetafdruk.
  • 61% vindt het openbaar vervoer sneller.
  • Iets meer dan de helft vindt het economischer en minder stresserend omdat ze voor en na het werk even tot rust kunnen komen op het openbaar vervoer.
  • Ten slotte geeft 47% van de overtuigde pendelaars aan dat ze de metro, tram of bus nemen om files te vermijden. 

Een steeds veranderende reiservaring

Bovenop die voordelen valt het ook op dat de manier waarop pendelaars hun reis met het openbaar vervoer ervaren, steeds verandert. Velen gebruiken die 'time-out' om hun mails te lezen, informatie te overlopen of gewoon om zich even te ontspannen tussen twee vergaderingen door (zeker nu er wifi beschikbaar is op de metro). Dat zijn allemaal bezigheden die niet toegelaten zijn in uw auto.

 

Natuurlijk is het voor een ondernemer interessanter om verschillende vervoersmiddelen te combineren en zo de beste optie te kiezen volgens de af te leggen weg en de verkeerssituatie. Daarvoor stelt de MIVB een reiswegplanner ter beschikking op zijn website die u kunt vergelijken met de routeplanner van Google of Waze voor de auto. U kunt er ook voor kiezen uw abonnement te combineren met een Villo, zodat u zo van de metro op een fiets kunt springen!

Ondernemers kunnen kiezen uit verschillende formules

Fiscaal levert het openbaar vervoer gebruiken in het kader van uw werk twee voordelen op: de werknemer is niet-belastbaar (vrijstelling) en de werkgever kan de btw van 6% aftrekken van de belastingen (link: een rem op de belastbare basis).

 

Er bestaan drie manieren om een vervoersbewijs aan te schaffen binnen een B2B-context:

 

  • U koopt alle abonnementen rechtstreeks aan via het online Business Portal (dit is de gemakkelijkste en meest flexibele manier voor bedrijven, ongeacht hun grootte).
  • U bestelt een groot aantal biljetten via een bestelbon die u per mail ontvangt (ideaal voor evenementen).
  • U koopt uw biljetten in een station en houdt ze bij voor uw boekhouding.

 

Vergeet ten slotte niet dat u de diensten van de NMBS, TEC, De Lijn en het MIVB kunt combineren in één enkel abonnement, namelijk het MTB-abonnement. Die kaart is in het volledige Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldig en biedt u een enorme flexibiliteit! 

Bernard Petit

Bernard Petit

Bernard Petit staat al drie jaar aan het hoofd van de B2B-afdeling van de MIVB. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de UCL en bouwde vervolgens een professionele carrière op waarbij hij voornamelijk commerciële functies in de IT-sector bekleedde. Nu streeft hij ernaar de mobiliteit van bedrijven, organisaties en evenementen in onze hoofdstad te vergroten.