De neiging van kmo’s om onder de kerktoren te blijven, is niet meer van deze tijd. Steeds meer bedrijven voelen de drang om over de grenzen heen te gaan kijken. Jan Scheirs, CEO van VSE Technologies, moedigt aan.

Internationalisering is niet alleen een manier om uit te breiden, het is ook een overlevingsstrategie. En die werkt: er is een duidelijk causaal verband tussen internationalisering en de groei van een firma. “Zo breidt u het aantal potentiële klanten immers aanzienlijk uit. 70% van de kmo’s die internationaliseren, floreren. Terwijl 60% die dit niet doen, in de problemen zitten”, bevestigt Jan Scheirs.

Begin er tijdig mee

“Wacht niet tot uw product versleten is. Een bedrijf runnen kost veel tijd en exporteren verschuift daardoor vaak naar het achterplan. Maar net in die drukke, succesvolle periode moet u op zoek gaan naar buitenlandse markten die uw product weten te appreciëren.”

“Laat u niet afschrikken. Zelfs een economische crisis brengt opportuniteiten met zich mee. De markt is vandaag veel volatieler”, aldus Scheirs. “Jonge ondernemers kunnen nu veel makkelijker aankloppen bij grote bedrijven, omdat die veel prijsbewuster zijn gaan handelen en daardoor openstaan voor nieuwe ideeën.”

Hanteer een doordachte aanpak

Internationaliseren gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. “We hebben eerst grondig research gedaan naar de landen waarnaar we willen uitbreiden. Zo gingen we de investeringscultuur na: is er interesse in het product dat we aanbieden? Is de economie er sterk genoeg? Kunnen we er de mensen met de juiste opleiding en achtergrond in dienst nemen? Is het intern mogelijk, laat onze operationele cashflow het toe en hoeveel willen we investeren in internationalisering?”

Overweeg om een vennootschap ter plaatse op te starten. Wanneer de klant terecht kan bij een lokale vestiging, straalt uw bedrijf een grotere betrouwbaarheid uit.

De twee grootste valkuilen in het buitenland zijn cultuurverschillen en het gebrek aan duidelijke afspraken. “Wat in België evident is, is dat elders niet. Door een andere opvoeding en opleiding worden zaken vaak anders geïnterpreteerd. Maak daarom goede afspraken en sluit solide contracten af” geeft Scheirs mee. Bij gebrek aan een contract, worden geschillen immers beslecht in de landstaal van de klant. Is er wel een officiële overeenkomst, dan wordt de taal van de verkoper gehanteerd.

U staat er niet alleen voor. Er zijn tal van private en overheidsorganisaties zoals Flanders Investment and Trade , die u met advies en eventuele subsidies op weg helpen om zaken te doen in het buitenland.

Investeer in uw personeel | VSE Technologies

Jan Scheirs, zaakvoerder van VSE Technologies, benadrukt het belang van personeelsmanagement. Hij investeert in opleidingen om zo zijn personeel te motiveren en niet alleen hun talenten maar ook zijn zaak verder te ontwikkelen.

Jan Scheirs

Jan Scheirs

Jan Scheirs is oprichter en CEO van VSE Technologies. Daarnaast is hij voorzitter van het Lokale Ondernemersnetwerk (LON) Zuiderkempen van Voka.