Het geld valt niet uit de hemel bij de start van uw eigen zaak. Maar er is goed nieuws: nog nooit hebben de Belgische banken zoveel kredieten aan de ondernemingen toegekend als nu. In de Verenigde Staten wordt de solvabiliteit van particulieren berekend op basis van hun kredietgeschiedenis. Ook België past dit concept toe, maar dan alleen voor ondernemers. Ondernemingen die een stevig onderbouwd kredietdossier kunnen voorleggen, maken veel kans dat hun financieringsaanvraag wordt aanvaard. Hoe kunt u uw 'credit score' verzorgen om solide financieringen tegen het voordeligste tarief te bemachtigen?

Credit score in de VS

Expats weten het wel, er bestaat niets ingewikkelders dan een krediet openen in Noord-Amerika. Als u een elektriciteitsmeter opent, een kantoor huurt, een telefoon- of kabelabonnement neemt, bezorgen drie ratingagentschappen de leveranciers een kredietscore van 300 tot 850. Die score weerspiegelt uw geloofwaardigheid als betaler. Een hoge score is essentieel, zowel voor particulieren als voor ondernemers. Hoe hoger de score, hoe voordeliger u geld kunt lenen. 

Credit score in België

Ze is minder bekend, maar de kredietscore bestaat ook in ons landje. De score gaat deels uit van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Bijvoorbeeld: de verrichtingen op uw rekeningen, het beheer van uw overdisponeringen, de betaling van uw bijdragen, uw achterstallen bij de fiscus, de neerlegging van uw jaarrekening, juridische geschillen en zelfs ... de gezondheid van uw management als u een kmo hebt.

 

De moeilijkheid is dat er geen universeel systeem bestaat. De score wordt berekend op basis van een statistisch model, maar dat is voor elke bankinstelling anders. Er is dus geen wondermiddel, alleen gezond verstand: ga dus voor een gezond beheer van uw zaak, ga als een 'goede huisvader' te werk, het zal uw score ten goede komen. Geef ook niet te snel op. De score geeft een indicatie voor het risico van uw aanvraag, maar heeft geen invloed op de beslissing over de toekenning van het krediet. Banken zullen in u willen investeren op voorwaarde dat u andere minimumwaarborgen kunt voorleggen.

Criteria om uw credit score te bepalen

Raadpleeg de website Financiering van ondernemingen om uit te zoeken wat er allemaal meetelt voor uw credit score.

 

Wat in uw voordeel speelt:

 

  • uw structuur draagt bij tot het optimaal beheer van klanten, leveranciers en werkkapitaal;
  • uw vennootschap is financieel solide;
  • de financiële gezondheid van uw activiteit, zonder onaangename verrassingen;
  • u bent in staat om kwantitatieve en kwalitatieve informatie aan te leveren om de bankier een duidelijk beeld te geven.

 

Wat in uw nadeel speelt:

 

  • een verslechterde financiële positie door nalatigheid;
  • al dan niet toegestane debetbedragen bij verschillende banken en kredietinstellingen;
  • een invereffeningstelling;
  • een liquiditeitsgebrek.

Cédric Godart

Cédric Godart is journalist en radiomaker (MINT, RTL Group). In 2013 emigreerde hij naar San Francisco waar hij zich toelegde op consulting en journalistiek. Vandaag reist hij heen en weer tussen Brussel en San Diego in Californië.