Even gas terugnemen is niet eenvoudig voor een zelfstandige of een bedrijfsleider. Maar vakantie nemen is essentieel om uw batterijen op te laden. U moet wel enkele maatregelen nemen voor u uw jaarlijkse vakantie opneemt, ongeacht of ze enkele dagen of weken zal duren. Als u alles goed organiseert voor u met vakantie gaat, kan u met een gerust hart vertrekken. Met deze tips voorkomt u dat u uw vakantie aan de telefoon doorbrengt. 

Maak plaats in uw agenda

Plan uw afwezigheid voldoende lang van te voren en blokkeer deze periode in uw agenda. U hoeft uw afspraken dan niet op het laatste moment te verplaatsen. Stel eventuele belangrijke contracten uit tot u weer op kantoor bent. Wees streng voor uzelf en vertel de klant waarom u niet aanwezig zult zijn. U kunt beter eerlijk zijn, ingewikkelde excuses vermijden en u ethisch verantwoord gedragen. Als het nodig is, kunt u snelle en dringende taken voor uw klanten uitvoeren tijdens uw vakantie, maar start niet met een nieuw dossier of een nieuwe samenwerking.

Breng uw belangrijkste klanten op de hoogte

Breng uw klanten enkele weken vooraf op de hoogte, zodat ze zich kunnen organiseren en op het werk kunnen anticiperen of het uitstellen. Stuur ze een mail met de datum van uw vakantie of meld uw afwezigheid in de handtekening van uw berichten. U bepaalt zelf of u een telefoonnummer voor dringende gevallen vermeldt. Stel in uw mailprogramma eventueel een automatische filter in die berichten met de woorden “dringend” of “belangrijk” in een specifieke map plaatst en breng uw klanten hiervan op de hoogte. Zo hoeft u niet al uw mails te lezen om de prioriteiten te bepalen.

Sluit uw lopende dossiers af

Door uw facturen voor uw vertrek te versturen kunt u de verminderde activiteit compenseren. Welke ondernemer droomt er niet van bij zijn terugkeer rijker te zijn dan toen hij met vakantie vertrok? U vangt niet alleen de verminderde activiteit op, maar u vermijdt ook te grote schommelingen in de boekhouding. Na uw terugkeer zult u de verloren tijd ook moeten inhalen, organiseer u dus en sluit zoveel mogelijk lopende dossiers af voor u vertrekt. Als u uw kantoor niet kunt sluiten, vraag dan aan een collega of een medewerker die u vertrouwt om uw zaken op te volgen, zodat u tijdens uw vakantie niet door rampscenario’s wordt geplaagd. Vergeet niet om de collega of medewerker te briefen en hem de lijst met contactpersonen door te geven.

Tijdens uw vakantie

Voor sommigen is het moeilijk om alles los te laten. Het staat u vrij om tijdens uw vakantie te werken, maar hou het dan vooral bij creatieve en aangename taken. Vergeet niet dat vakantie dient om te ontspannen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Misschien kunt u de boeken over management lezen die al maanden in de kast staan? Nadenken over uw actieplannen voor de toekomst? De ontwikkelingsstrategie waarop u al maanden broedt concreet uitwerken? Behandel daarnaast alleen de dringende zaken en … ontspan u!