Karine Valy startte in 1991 met La Bottega, een kleine schoenenwinkel in Hasselt die ondertussen is uitgegroeid tot een concept store van 2000m². Ze vertelt hoe zij omgaat met een groeiende onderneming.

Moed en opleiding om te slagen in het ondernemersavontuur

Karine Valy, zaakvoerster van de concept store La Bottega in Hasselt, deelt haar ervaring en benadrukt het belang van opleiding, moed en het zichzelf in vraag stellen!

Uitdagingen door groei

Een onderneming in volle groei brengt verschillende uitdagingen met zich mee. In eerste instantie moet u uw groei kunnen financieren, maar Valy ziet vooral een andere uitdaging: “Voor mij waren mijn medewerkers het grootste aandachtspunt. Ik merkte dat ze regelmatig een andere mening, visie of instelling hadden dan ikzelf. Dat is op zich niet fout en uiteindelijk zelfs onvermijdelijk, maar zeker in het begin was het niet altijd gemakkelijk om daarmee om te gaan.”

"Sinds kort hebben we een externe HR-dienst, wat voor ons zeker een meerwaarde is. Ze organiseren regelmatig motivatieprojecten en coaching sessies, en dat zorgt voor gemotiveerde medewerkers én een goede sfeer. Er worden namelijk regelmatig activiteiten georganiseerd buiten de werkuren, wat ik alleen maar kan toejuichen.”

De kunst van het loslaten

Ondernemen en groeien is volgens de zaakvoerster ook leren loslaten: “U moet beseffen dat u niet alles kunt controleren en alles alleen kunt doen. Uw onderneming ligt u nauw aan het hart, dat is normaal, maar u moet leren dingen uit handen te geven en leren delegeren. Om uw onderneming te laten groeien moet u manager worden.”

“Hiervoor heb ik verschillende cursussen gevolgd, zoals in het Carl Van De Velde Training Instituut. Maar ik heb eveneens veel aandacht voor persoonlijke ontplooiing en bijvoorbeeld psychologie.”

“Ook extern zijn er factoren die u niet kunt controleren. Wij zijn bijvoorbeeld voor een stuk afhankelijk van het weer. Tijdens het voorjaar, met alle regen, viel onze omzet wat tegen. Maar onze maand juli, met solden en stralend weer, heeft dit ruimschoots goedgemaakt. Ook dat is groeien: soms een stapje terug durven zetten om er dan twee vooruit te kunnen nemen.”

“Hoge bomen vangen veel wind”

Sterk in uw schoenen staan is de boodschap.
“Een ander punt waar u beter kan aan wennen als zaakvoerder van een bedrijf in groei, is de kritiek”, aldus de onderneemster. “U zult heel veel opmerkingen en commentaar krijgen op uw beleid en beslissingen. Als dit afkomstig is van uw klanten of medewerkers, moet u hier rekening mee houden. Maar tegelijk mag u zich hierdoor niet uit uw lood laten slaan. Het is en blijft uw zaak, en u bent de eindverantwoordelijke die de knopen doorhakt. Sterk in uw schoenen staan is dus de boodschap, want hoge bomen vangen veel wind.”

Te snel is ook niet goed

Ten slotte wilt Valy nog waarschuwen voor een te snelle groei: “Bij ondernemen komen sowieso al veel ‘bijkomstige’ zaken kijken die niet tot uw corebusiness behoren, zoals netwerkevents of opleidingen allerhande. Zeker als u zeer snel groeit, bestaat het gevaar dat u hier helemaal door opgeslokt wordt en geen tijd meer vindt om uw bedrijf te runnen. Dat moet u ten alle kosten vermijden."

Karine Valy

Karine Valy stapte in 1991 in de ondernemerswereld, toen ze een kleine schoenenwinkel opende in Hasselt, reeds de 32ste in de stad. Langzaam groeide haar bescheiden boetiek uit tot een concept store van 2000m2, waarmee ze al verschillende prijzen won. Daarnaast is ze als Captain van JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer ook een partner in het promoten van ondernemerschap