Voorraadbeheer is niet zo evident als men een zaak opstart. Marc Manset, technisch directeur van Europlantes, geeft ons advies inzake het optimale beheer van bederfbare waren. Europlantes is een familiale kmo die planten en ruikers verkoopt en distribueert bij grote retailers, zoals Delhaize en Carrefour. Het bedrijf vervaardigt en levert meer dan 600.000 ruikers en distribueert 500.000 planten per jaar. Logistiek is daarom de basis van het goed bedrijfsbeheer. 

Alertheid en zin voor organisatie!

Eerst en vooral: alertheid. Dat lijkt evident, maar het is een niet te verwaarlozen eigenschap. Want, ook al wordt uw voorraad gecontroleerd door een ERP-programma (Enterprise Resource Planning, software voor geïntegreerd stockbeheer), dan nog is menselijke aanwezigheid noodzakelijk om dagelijks binnenkomende goederen te controleren.

Zin voor organisatie is een tweede vereiste, zo kan u werktijd uitsparen. Zodra u bijvoorbeeld uw leveringsnota ontvangt, moet u de goederen controleren, nagaan of ze conform de bestelling zijn en ze een logische plaats geven in het voorraadsysteem. De logica bestaat er vooral in waren te koop aan te bieden waarvan de houdbaarheidsdatum nadert, wanneer het gaat om een bederfbare voorraad.

Vooruitzien in voorraadbeheer

Ervaring is absoluut een troef inzake voorraadbeheer. Daarbij zijn volgende factoren essentieel: 

  • Indien het bijvoorbeeld om een seizoensgebonden activiteit gaat, is het veel eenvoudiger om een noodzakelijke voorraad te voorzien, vergeleken met de verkoop van de voorbije jaren en rekening houdend met de evolutie van de omzet.  Zo is het voorjaar een belangrijk seizoen bij Europlantes, en zullen de stocks op dat tijdstip groter moeten zijn. 

  • Bovendien zijn zowel de weersverwachtingen als de algemene gemoedstoestand van de klanten (Gaat hun activiteit in stijgende of dalende lijn? Ondervinden ze gevolgen van de crisis? …) een graadmeter voor het inschatten van de nodige voorraad. Om opnieuw het voorbeeld van het voorjaar te nemen: als de weersverwachting zeer lage temperaturen aangeeft, dan zal de noodzakelijke voorraad ook geringer zijn dan bij mooie vooruitzichten. 

Met zorg leveranciers kiezen

De keuze van de juiste leverancier is essentieel. Het is van belang om een vertrouwensband te hebben met meerdere leveranciers op wie men het hele jaar door kan rekenen. In feite is een leverancier een partner die op elke behoefte snel kan inspelen. Een onverwachte bestelling, een plots uitgeputte voorraad, het terugnemen van verkochte waren in kalme periodes… uw leveranciers moeten er begrip voor kunnen opbrengen. Zo zijn de levertermijnen voor Europlantes, de kwaliteit van het product en de responsbereidheid belangrijke factoren in de keuze van leverancier. Als die niet voldoen, moeten leveranciers geweerd worden, wegens het ontbreken van een constructieve samenwerking. 

Marc Manset

Marc Manset is landbouwexpert van opleiding. Na ervaring in de logistieke en transport wereld en een passage in de handel van snijbloemen, keerde hij in 2002 terug naar het familiebedrijf en nam hij de technische leiding van Europlantes over.