Wat werkt het beste in een onderneming? Eén baas die autonoom alle beslissingen neemt of een team dat tot een consensus probeert te komen? Advocaat David Dessers van Cresco deelt zijn visie. 

Hoe u van uw concurrenten onderscheiden? Tips van Cresco

David Dessers, managing partner van Cresco, legt uit hoe ze zich onderscheiden van hun concurrenten door te focussen op gedeeld leiderschap en door zich te specialiseren.

Ik geloof niet in de primus inter pares, de almachtige CEO die werkt volgens het principe my way or the highway. Daarom is er bij Cresco niet één grote baas die het advocatenkantoor leidt, maar nemen de vijf vennoten collectief en in consensus beslissingen. Wanneer één van de twee stichtende partners of één van de drie bijkomende partners niet akkoord is, dan gaat het initiatief niet door tenzij er betere argumenten op tafel gelegd worden. Deze aanpak dwingt ons om onze visie te onderbouwen.

Daarnaast biedt het een extra pluspunt! We zijn niet allemaal in alles even goed. Ik ben gespecialiseerd in de technologische sector, terwijl mijn vennoot sterker is in een andere materie. Door de taken te verdelen, vullen we elkaar aan en komen we tot een globale oplossing.

Mooi in theorieā€¦

In theorie klinkt onze aanpak heel mooi, maar we moeten er ook in slagen om het in de praktijk te verwezenlijken. Daarom zitten de vijf vennoten elke 14 dagen samen om de lopende zaken af te handelen. Ook tussentijds worden er, op meer informele momenten, regelmatig beslissingen bij elkaar afgetoetst. Meestal gaat dat vrij snel, het is niet ons doel om er eindeloze vergaderingen aan over te houden.

Dat één stem een beslissing kan afblokken is niet evident, maar het gebeurt zelden. We hebben met vijf al veel watertjes doorzwommen en hebben veel uit het verleden geleerd. Bovendien hebben we voor de oprichting onze missie en waar we met ons kantoor naar toe willen bepaald. De grote hoofdlijnen liggen dus al vast en dat maakt onze beslissingsproces al makkelijker.

Ik zie geen nadelen aan deze methode, toch denk ik niet dat het voor elk bedrijf is weggelegd. De beslissende groep mag namelijk niet té groot worden. Als Cresco bijvoorbeeld groeit, sluit ik niet uit dat er een soort executive committee komt aan wie de partners de bevoegdheid delegeren om bepaalde beslissingen te nemen.

David Dessers

David Dessers studeerde rechten aan de universiteit van Antwerpen en de KU Leuven. Hij behaalde ook een Master in Law aan de universiteiten van Oxford, Hamburg en Rotterdam. In 2014 stichtte hij Cresco,  samen met Filip De Schouwer. Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn familie en allerlei sporten.