Het valt niet te ontkennen dat u als ondernemer hard moet werken. Maar om productief te blijven is het belangrijk dat u af en toe gas terug neemt. Gebruik het weekend om energie op te doen voor een nieuwe week.

Sluit de werkweek af

Zorg ervoor dat u met een gerust hart aan het weekend kan beginnen. Werk op vrijdag de dringende taken af, maar begin niet meer aan iets nieuws dat het hele weekend door uw hoofd zal blijven spoken. Probeer uw klanten niets te beloven tegen vrijdag. Zo hoeft u de laatste dag van de week niet laat door te werken om dat ene dossier toch nog af te krijgen. Plan daarentegen al iets op vrijdagavond. Een wekelijkse squashafspraak met vrienden geeft u bijvoorbeeld iets om naar uit te kijken.

Een evenwichtig weekend

Dankzij smartphones ligt de verleiding om voortdurend uw e-mail te checken constant op de loer. Probeer hieraan te weerstaan en beantwoord niet-dringende berichten pas na het weekend.

Vermijd een bomvol weekendschema. De planning van uw weekend is immers even belangrijk als die van uw week.

Het weekend is hét moment om waardevolle tijd met uw familie en vrienden te spenderen. Ga de deur uit, al is het maar voor een paar uurtjes. Zo doet u nieuwe ervaringen op, wat u zal helpen een frisse kijk te krijgen op uw professionele activiteiten. Ook sporten geeft een positieve stimulans voor uw brein. Beweging geeft u meer energie en is goed voor uw fysieke én mentale gezondheid.

In het weekend liggen er doorgaans enkele karweitjes te wachten die zich tijdens de week hebben opgestapeld. Vaak zijn ze onvermijdelijk: werk ze daarom zo snel mogelijk weg, zodat u tijd hebt om te genieten van uw vrije tijd.

Blik vooruit

Wacht niet tot maandag om uw week te plannen. Trek op zondagavond een uurtje uit uw agenda voor de komende vijf dagen te screenen, bepaal uw prioriteiten en bedenk hoe u deze zal aanpakken. Zo focust u maandagochtend meteen op wat belangrijk is. De rest van uw zondagavond geniet u nog even na van een ontspannen weekend.