Dat we allemaal langer zullen moeten werken is ondertussen algemeen geweten. Samen met de pensioenleeftijd stijgt ook de roep om een goed evenwicht tussen werk en privé. Mark De Keyser van Avantida, dat actief is in zeecontainterlogistiek, legt uit hoe u een gezonde work-life balance verkrijgt voor zowel uzelf als voor uw medewerkers.

Werk en privé in evenwicht houden

“Als ik aan mensen vraag om de belangrijke zaken in hun leven op te noemen, komen vaak dezelfde antwoorden terug: gezin, familie, vrienden, sport en ontspanning, … opvallend genoeg is werken er zelden bij. Nochtans neemt het het grootste gedeelte van onze dag in beslag. Sinds ik 4 jaar geleden als ondernemer startte, slaag ik erin om mijn werkweek te beperken, soms zelfs tot minder dan 38u. Dit staat in sterk contrast met de uren die ik deed toen ik nog voor een multinational werkte, soms tot 70u per week.”

“Het is dus belangrijk om zelf tijd te maken voor de zaken waar u belang aan hecht. Ik gebruik hiervoor het Getting Things Done principe van Dave Allen. Dit systeem steunt grotendeels op 3 pijlers:”

- “In eerste instantie moet u uw hoofd leegmaken voor de taak die u gaat doen. Als u constant afgeleid bent kunt u zich niet concentreren.

- Dit doet u door uw taken op te lijsten, zodat u ze zich niet hoeft te herinneren en kunt overgaan tot het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Hiervoor trek ik wekelijks een uur tijd uit om tijdens een “vergadering” met mezelf alle zaken te overlopen en keuzes te maken.

- Tenslotte moet u durven delegeren en zaken die u zelf niet kan of wilt doen aan een van uw medewerkers geven.”

“Uiteraard is het eveneens van belang dat u vertrouwen hebt in uw werknemers. U omringen met de juiste mensen is dus de boodschap!”

Een goede work-life balance voor uw medewerkers

“Ook uw medewerkers winnen bij een goede verhouding tussen werk en privé”, aldus de ondernemer. “Bij ons krijgen ze bijvoorbeeld een grote mate van vrijheid om hun eigen agenda samen te stellen, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Onze klantendienst moet bijvoorbeeld wel elke weekdag van 8 tot 17u bemand zijn. Maar hoe onze werknemers dit doen, mogen ze onderling regelen. Thuiswerk of glijdende uren zijn eveneens geen probleem. Na 18u verwachten we ook van geen enkele medewerker dat hij nog mails leest of beantwoordt.”

“Daar staat tegenover dat we onze werknemers veel verantwoordelijkheid geven en bepaalde doelen gehaald  moeten worden. We merken dat dit goed werkt, want ze zijn sterk gemotiveerd en hebben veel voeling met het bedrijf. We hebben geen speciale policy rond flexibiliteit maar we ondervonden er ook nog nooit noemenswaardige problemen rond, dus ik denk niet dat zoiets op dit moment bij ons nodig is.”

Zelf het ritme van uw bedrijf bepalen

“Het is ten slotte zeer belangrijk dat u zelf het ritme van uw bedrijf bepaalt. Hiervoor zult u op bepaalde momenten “nee” moeten durven zeggen of u afvragen of een bepaalde deadline wel echt zo strikt moet zijn. Soms kan het beter zijn om ze een week te verlengen. Zo houdt u zelf de touwtjes in handen en loopt u niet achter de feiten aan.”

Mark De Keyser

Mark De Keyser werkte 20 jaar voor een multinational, totdat hij in 2007 besloot om te beginnen als zelfstandig interim manager. In 2012 startte hij met twee ex-collega’s Avantida op, een innoverend bedrijf dat leeg containertransport helpt te verminderen. Hij is al meer dan 20 jaar getrouwd en is de trotse vader van  2 tieners.