Een succesvolle onderneming begint met een sterk businessplan, waarin u alle aspecten van uw onderneming tot in detail beschrijft.  Sabien Windels van Rooffood benadrukt het belang van een doordacht businessplan, maar gelooft ook dat u er baat bij kan hebben om er flexibel mee om te gaan.

Een flexibel businessplan: de gouden regel volgens Rooffood

Sabien Windels, oprichtster van Rooffood, deelt de ervaring van haar lancering. Ze herinnert ons aan het belang van het businessplan en raadt aan lege momenten in te plannen.

Het nut van een businessplan

“Uw businessplan is een zeer goede tool die u doet nadenken over de talrijke aspecten die bij uw onderneming aan bod kunnen komen”, zegt Windels. “Het verplicht u om verschillende scenario’s uit te werken en kritisch te zijn tegenover uw eigen ideeën. Daarnaast zorgt het ervoor dat u realistisch blijft en heeft u er een goede leidraad voor de toekomst aan. Het is ook een sterk argument om potentiële partners en/of financiers te overtuigen. In die zin heeft een businessplan dus een zeer groot nut.”

Uw businessplan is niet heiligmakend

Ondanks de duidelijke voordelen moet u soms durven afwijken van uw businessplan. “Als u er te hard aan vasthoudt, loopt u het risico te weinig dynamisch te zijn. Het kan u er namelijk van weerhouden om in te spelen op de noden van de markt, die anders kunnen zijn dan u ingeschat had.”

“Wij hadden bijvoorbeeld in eerste instantie niet het plan om de catering van evenementen te doen”, deelt de onderneemster mee. “Onze hoofddoelen waren tweeledig: enerzijds met de ingrediënten die we kweken op onze dakmoestuin lunches voorzien voor bedrijven en anderzijds teambuildings organiseren die verband houden met koken en tuinieren. Maar omdat we zoveel aanvragen kregen om bedrijfsevents van eten te voorzien, hebben we ons ook daarop toegelegd.”

Wat met grote investeringen?

“Het gevolg van deze ingesteldheid is dat u goed moet nadenken voor u grote investeringen doet”, benadrukt Windels. “Wij hebben onze keuken pas geïnstalleerd na anderhalf jaar. Daarvoor huurden we drie afzonderlijke keukens, wat absoluut niet praktisch was. Maar dit gaf ons wel de mogelijkheid om er achter te komen wat we exact nodig hadden en onze keuken perfect af te stellen op onze noden. Mijn raad is dan ook om grote investeringen een drietal maanden in overweging te houden vooraleer ze uit te voeren.”

Bewaak uw kwaliteit

Ten slotte waarschuwt Windels starters om de slinger niet te hard te laten doorslaan: “Tegen alles ja zeggen kan in het begin verleidelijk zijn, want dan vult uw orderboekje zich snel. Maar pas op dat u alles ook nog gebolwerkt krijgt en u niet inboet aan kwaliteit. Flexibel zijn is één ding maar u moet ook kritisch blijven voor uw onderneming en uw eindproduct.”

Sabien Windels

Sabien Windels

Sabien Windels is handelsingenieur van opleiding en was als onderzoeker verbonden aan het Kaho St.-Lieven, waar ze onderzoek deed naar duurzame steden. Ze stond mee aan de basis van de coöperatie Rooffood, dat bedrijfscatering voorziet op basis van zelfgekweekte groenten op een dakmoestuin, en teambuildings organiseert.