De natuurlijke grondstoffen waarover we beschikken zijn beperkt. Daarom ontstaat er een steeds sterkere tendens naar duurzaam ondernemen. Sorteren en recycleren maken hier een belangrijk deel van uit en kunnen ook voor u en uw kmo voordelen opleveren. In dit artikel vindt u enkele handige tips.

Het belang van recycleren

Jaarlijks produceert iedere Belg zo’n 3500kg industrieel afval (bron: www.belgium.be). Een niet te onderschatten deel daarvan is afkomstig van kmo’s. Daarom wint recycleren steeds meer aan belang. Bovendien is het in Vlaanderen sinds 2013, in Brussel sinds 2014 en in Wallonië sinds 2016 wettelijk verplicht om pmd van restafval te scheiden. Ook voor andere soorten afval gelden specifieke regels.

Daarnaast is sorteren en recycleren noodzakelijk om bepaalde ISO-normen te halen, die op hun beurt belangrijke voordelen opleveren voor uw bedrijf. Zeker de normen die niet verplicht zijn, maar die u zichzelf oplegt, kunt u gebruiken om het groene imago van uw bedrijf te ondersteunen.

Met afval geld verdienen…

In sommige gevallen valt er zelfs geld te verdienen met afval. Hier vindt u de meest voorkomende manieren.

Verpakkingsafval is in veel economische sectoren een noodzakelijk en onvermijdelijk bijproduct. Maar wist u dat u hier geld aan kunt verdienen? VAL-I-PAC kent ondernemingen premies toe naargelang de hoeveelheid verpakkingsafval u sorteert. Voor een kleine rolcontainer van 660 tot 999 liter die maandelijks geleegd wordt,  krijgt u bijvoorbeeld 60 EUR/jaar. Maar daar stopt het niet. Om recyclage bij ondernemers zo veel mogelijk te stimuleren, biedt VAL-I-PAC een eenmalige starterspremie van 100 EUR wanneer u begint met het sorteren van uw verpakkingsafval. Een mooie bonus boven op de eerste premie.

En ongetwijfeld heeft u één of meerdere printers op uw kantoor. Maar wist u dat verschillende bedrijven uw lege inktpatronen tegen betaling komen ophalen om ze te recycleren? Dat is ook het geval voor IT-apparatuur. Hier zitten namelijk veel waardevolle grondstoffen in, waar recyclagebedrijven vaak een bedrag voor over hebben. 

Werkt u in de horeca? Dan kan Valorfrit interessant zijn. Bij deze organisatie kunt u een officieel erkende ophaler van frituurolie- en vet vinden. De vergoeding die u krijgt hangt van de afstand die de ophaler moet afleggen tot uw bedrijf.

… of het gratis inleveren

Als u oude elektrische of elektronische apparaten van de hand doet, kunt u terecht bij Recupel of een van haar geregistreerde partners. Bij de aankoop van een toestel betaalde u al een bijdrage (de Recupel-bijdrage), waardoor het toestel gratis gerecycleerd wordt als het een 'huishoudelijk' apparaat is. Bij 'professionele' apparaten moet u een kleine administratieve kost betalen. Let op: het onderscheid tussen de twee categorieën heeft niets te maken met het gebruik van het toestel, maar wel met criteria zoals gewicht en grootte.

Uw batterijen kunt u gratis afgeven bij BeBat, of in een van haar meer dan 23.000 inleverpunten. Dit zijn de bekende gele bakjes die u terugvindt op verschillende plaatsen, zoals bv. de supermarkt.

Heeft u zelf nog recyclagetips? Deel ze met uw collega-ondernemers in de comments!