Draait uw kmo goed en vertoont hij een belangrijk groeipotentieel? Dan is het tijd om aan de moeilijke overstap van startup naar scale-up te beginnen! Om ondernemers te ondersteunen in deze vaak riskante overgang, heeft Netwerk Ondernemen Brussel een onuitgegeven begeleidingsprogramma opgestart, gericht op ondernemingen van meer dan 3 jaar. Lees hier de uitleg.

Een impuls tot groei

Netwerk Ondernemen Brussel (NOB), opgericht in 2011, telt niet minder dan 100 ervaren ondernemers die nieuwe ondernemingen zowel tijdens hun ontstaansproces als tijdens de ontwikkeling van hun kwaliteiten gratis begeleiden. 90% van de jonge, deelnemende bedrijven zijn nog steeds actief na 3 jaar en willen vaak personeel aanwerven, exporteren of hun omzet verhogen.

Uit uw comfortzone komen

BePark, de bekende parkeeroplossing in de stedelijke omgeving, waarover we in een vorig artikel reeds spraken, behoort tot de ondernemingen die genoten hebben van programma dat recent opgestart werd door NOB. Haar oprichter, Julien Vandeleene, ziet groei als een positieve, en zelfs noodzakelijke uitdaging: “Mikken op groei houdt uw voeten op de grond en laat u toe om duidelijke doelen op lange termijn te stellen. Voor BePark was het duidelijk dat we om te groeien ons businessmodel moesten overbrengen naar andere grote Europese steden. Daarvoor moesten we uit onze comfortzone treden en nieuwe partnerschappen aangaan.”

Zich omringen om beter te ondernemen

Naast hulp aan ondernemingen om hun groeidoelstellingen te (her)definiëren, biedt NOB bovendien ook coaching en netwerkmogelijkheden aan ondernemers aan. Zo genieten de deelnemers aan het programma van de ervaring van externe mentors in talrijke cruciale aspecten van het ondernemerschap, zoals relatiebeheer met medewerkers of aandeelhouders, of de implementering van de recruteringsprocessen.

Voor Louis Cornel, oprichter van Movify, een kandidaat-onderneming voor de nieuwe editie van het Groeiprogramma, was de beschikbaarheid van zulke begeleiding een cruciaal element in de beslissing om te ondernemen: “Op het moment van de lancering van het avontuur Movify stuurde mijn partner zijn kat, waardoor ik de onderneming alleen kon opstarten. Me aansluiten bij het NOB heeft me toegelaten om onmiddellijk te genieten van begeleiding bij mijn strategische overwegingen, marktanalyses of bij de uittekening van mijn businessmodel. Deze entourage en adviezen zijn cruciaal om de groei van het bedrijf voort te zetten.