Om succesvol te ondernemen moet u over talrijke vaardigheden beschikken, maar ook andere factoren waar u minder invloed op hebt, spelen een rol. Maarten De Cuyper van Elegant  geeft zijn visie op de rol van geld en geluk in het ondernemerschap.

3 cruciale G’s om succesvol te ondernemen

Om te slagen als ondernemer acht Maarten De Cuyper 3 G’s onontbeerlijk: “Goesting, gezond verstand en goed gezelschap. Goesting, want zonder de zin en de drive om van uw idee een realiteit te maken, komt u er niet. Gezond verstand spreekt, denk ik, voor zich, net als goed gezelschap. Nadenken en afwegingen maken voor u beslissingen neemt, zal uw onderneming uiteraard ten goede komen en daar heeft u niet noodzakelijk een dure managementopleiding voor nodig. U omringen door talent en mensen met gezond verstand zal minstens even goed zijn voor uw bedrijf. Met deze drie factoren komt u al een heel eind, maar er zijn nog twee andere G’s die een rol spelen: geld en geluk.”

De rol van geld in het ondernemerschap

“Geld is voor mij een dubieuze factor, naar mijn mening wordt het belang ervan overschat. Er wordt wel eens geopperd dat startkapitaal vinden niet altijd even eenvoudig is, maar daar ben ik het niet mee eens. Als uw idee echt goed is en uw businessplan onderbouwd, zullen er altijd banken of andere financiers bereid zijn om in uw onderneming te investeren. Als u geen investeerders vindt, is uw idee misschien gewoon niet zo goed”, verklaart de ondernemer. “Dat kan ook een aanmoediging zijn om aan uw idee te blijven sleutelen tot er wel iemand wil in investeren.”

“Dat gezegd zijnde is het in sommige sectoren natuurlijk gemakkelijker dan in anderen. Wij hadden niet zo’n groot bedrag nodig om te starten, waardoor het niet nodig was om een lening aan te gaan. Toen we later toch gingen lenen, was deze vorm van financiering voor ons een bewuste keuze, want zo konden we de controle volledig zelf behouden, zonder aandeelhouders te moeten betrekken. Maar ik kan me voorstellen dat om bijvoorbeeld in de farmaceutische sector te starten, grotere bedragen vereist zijn.”

Een tikkeltje geluk brengt u al ver

“Het valt me op dat Belgische ondernemers hun succes  vooral  toeschrijven aan hard werken – wat ongetwijfeld waar is – en de factor geluk vaak achterwege laten. Dat terwijl sommigen ook alle troeven in handen hebben om het te maken, maar net dat tikkeltje voorspoed missen en toch falen. Hierdoor rust er nog steeds een taboe op failliet gaan, terwijl die mensen juist aangemoedigd moeten worden om het nog eens te proberen."

“Ook wij hebben met Elegant zo’n onverwacht duwtje in de rug gekregen. Toen we in april 2012 op de markt kwamen, na 1,5 jaar voorbereiding, heerste er net een negatief sentiment tegenover één van de grote spelers in de energiesector. Hierdoor wilden veel van hun klanten veranderen van leverancier. Op het moment dat we met onze voorbereidingen begonnen, konden we dit niet voorzien, maar het zorgde er wel voor dat onze lancering op de markt heel vlot verliep en we nu al 80.000 klanten hebben.”

Denkt u ook dat geluk een factor van belang is? Of is dit iets dat u afdwingt? Discussieer mee in de comments of op sociale media!

Maarten De Cuyper

Bij Maarten De Cuyper stroomt ondernemen door het bloed. Hij stond mee aan de basis van initiatieven zoals Yellowfever, Greenfever en WonderWeekend en is oprichter en CEO van energieleverancier Elegant.