Incidenten van cyberfraude doen zich steeds vaker voor en kosten kmo’s vaak handenvol geld. Wim Bartsoen, expert van BNP Paribas Fortis, legt uit hoe u zich hier tegen kunt beschermen.

Cyberfraude en het belang van cybersecurity

Cyberfraude is kort gezegd op een criminele manier geld verdienen op het internet. “Een recent voorbeeld is dat van een boekhoudkantoor waar een medewerker een bijlage van een onbekende afzender opent. Deze bevat een virus dat alle bestanden op het netwerk van het boekhoudkantoor versleutelt. Criminelen eisen dan losgeld voor de virtuele sleutel die de bestanden kan ontgrendelen. Het bedrijf gaat hier niet op in, maar hierdoor zijn 15 werknemers 2 dagen niet in staat om te werken, waardoor het kantoor €30 000 euro verliest. En dat is nog zonder de herstelkosten in rekening te brengen.” 

“Dit voorbeeld onderstreept het belang van goede cybersecurity. Iedereen kan het slachtoffer worden van internetcriminaliteit. U moet zich daarom niet afvragen of, maar wel wanneer u het doelwit zal zijn”, aldus Wim. “Gelukkig zijn er wel enkele manieren waarop u de kans dat uw bedrijf slachtoffer wordt, kan verkleinen of waarmee u de impact kan verkleinen.”

Hou de IT veilig

“Zorg ervoor dat uw IT-systeem voldoende veilig blijft. Virussen evolueren constant, daarom moeten ook uw IT-systemen en de beveiligingssoftware mee evolueren. Regelmatig updaten is dus de boodschap. Overleg daarnaast met uw IT-provider hoe u in uw geval het best reageert op een incident,” benadrukt de expert. “Want door tijdig en correct in te grijpen, kunt u vaak erger voorkomen.”

“Maak eveneens regelmatig back-ups van uw bestanden, en test op gezette tijdstippen of deze back-ups voldoen aan alle verwachtingen. Zo kunt u steeds een recente versie van uw bestanden recupereren, ook al zijn de originelen besmet. U kunt ook een verzekering aangaan om u in te dekken voor een eventueel kostenverlies door cybercriminaliteit.”

Reageer snel en gepast

“Wanneer het onvermijdelijke toch gebeurt, is het van cruciaal belang dat u snel reageert. Meld de fraude meteen aan de politie. Als de fraude gebeurd is met bankverrichtingen, informeer dan snel uw bank. Zij kan frauduleuze transacties vaak blokkeren, ook in het buitenland, indien er snel wordt opgetreden. Want eenmaal het geld het bancaire netwerk verlaat, is de kans dat u het nog terug ziet zeer klein. Breng ook uw IT-provider op de hoogte, hij heeft meer expertise op dit gebied en is het beste geplaatst om zulke crisissen aan te pakken.”

Gebruik uw gezond verstand

De laatste maar zeker niet de minste tip van de expert: “gebruik uw gezond verstand en zorg ervoor dat uw medewerkers dat ook doen! Als iets er verdacht uitziet, blijf er dan van weg. Open bijvoorbeeld geen mails van onbekende afzenders die u niet verwacht, en klik niet op links die er onbetrouwbaar uitzien. Krijgt u plots een factuur via e-mail van een leverancier die ze normaal via de post stuurt? Bel hem dan even op om na te gaan of er geen fraudeur misbruikt maakt van de naam en gegevens van uw leverancier, door u valse facturen op te sturen om u geld afhandig te maken. En onthoud vooral deze vuistregel: als u twijfelt, kunt u beter stoppen.”

“De Cyber Security KIT is een tool die u helpt uw medewerkers bewust te maken rond cyberveiligheid. De tool beantwoordt drie vragen: hoe wachtwoorden sterker maken, hoe phishingmails detecteren en hoe zich beschermen tegen social engineering. Voor elk van deze thema’s bestaan er hulpmiddelen zoals e-mails en posters waarmee u een sensibiliseringscampagne aangepast aan uw onderneming lanceert. Indien u geïnteresseerd bent in deze kit, die beschikbaar is in Engels, Frans en Nederlands, klik hier.”

Wim Bartsoen

Wim Bartsoen

Wim Bartsoen werkt sinds 2007 bij BNP Paribas Fortis. Hij is nu o.a. verantwoordelijk voor cyber security, data privacy en security beleid. Daarvoor adviseerde hij als consultant verschillende Europese bedrijven en instellingen over hun informatiebeveiliging.