Het bedrijf 'Mathy by Bols' produceert houten meubels voor kinderkamers. Oprichter Jean-Marie Bols staat vlak voor zijn pensioen en bereidt zich op 57-jarige leeftijd voor om de fakkel door te geven. 

Uw bedrijfsovername voorbereiden

Oprichter Jean-Marie Bols, van meubelzaak 'Mathy by Bols', staat vlak voor zijn pensioen en bereidt zich op 57-jarige leeftijd voor om de fakkel door te geven.

Uw onderneming exporteert opmerkelijk veel. Wat zijn uw streefdoelen op lange termijn?

Mijn belangrijkste doelstelling is om het gedane werk niet verloren te laten gaan. In Wallonië zijn wij het enige bedrijf dat dergelijke producten biedt en wij willen op hetzelfde elan voortgaan. Op lange termijn willen we innoveren en ook actief zijn in andere landen dan waar we nu al vertegenwoordigd zijn. Tot slot wil ik op gepaste wijze de leiding overdragen.

Hoe plant u die overdracht?

Doe datgene waarin u uitblinkt, zo goed mogelijk in plaats van te kopiëren wat anderen al doen.
Al enige tijd werk ik aan een systeem voor geleidelijke overdracht binnen de onderneming. Na het vertrek van mijn vennoot op het einde van de jaren '90 werd ik verantwoordelijk voor de hele zaak. Ik moest toen absoluut enkele taken doorgeven en tijd vrijmaken om het hoofd te bieden aan de evoluties en noden van de markt.

Die delegatie werd steeds omvangrijker, omdat ik mij moest bezighouden met de ontwikkeling van verkoopnetwerken en beslissingen moest nemen omtrent de koers die het bedrijf zou varen.

Ik heb toen besloten iemand aan te nemen die al eerder voor ons gewerkt had. Na een onderbreking om zijn studies af te maken, verdiende hij meer verantwoordelijkheden. Iemand anders werkte hier al sinds zijn 15e als student. Ook hij is ons team komen versterken nadat hij zijn bachelordiploma aan de universiteit had behaald. Tot slot is mijn zoon bij ons komen werken. Ik heb dus geen 'externe' aanwervingen gedaan, maar eerder 'interne' promoties toegekend.

Wat is de inzet bij een bedrijfsovername?

Op deze manier kan ik mijn vertrek voorbereiden en mijn werknemers geruststellen. Door voldoende tijd te nemen, vallen de dingen langzaamaan in de plooi en gaan we niet overhaast te werk. Ik wens een optimale overdracht, maar momenteel blijft de ontwikkeling van activiteiten mijn belangrijkste prioriteit.

Welke raad zou u geven aan mensen die willen ondernemen?

Leidinggeven is vooruitzien

Het is cruciaal om uw sterke en zwakke kanten te kennen en uw troeven zoveel mogelijk te ontwikkelen. Mijn advies: doe datgene waarin u uitblinkt, zo goed mogelijk in plaats van te kopiëren wat anderen al doen! Wees tot slot realistisch en ontken niet wat vanzelfsprekend is. Leidinggeven is vooruitzien. Besef dat u niet onsterfelijk bent en dat u op een dag afscheid moet nemen van uw onderneming. Laat u niet in het nauw drijven door te weinig vooruitziendheid.

Jean-Marie Bols

Jean-Marie Bols

25 jaar geleden stichtten Jean-Marie Bols en Jules Mathy een schrijnwerkerij met dezelfde naam (1987). Oorspronkelijk waren hun ambities lokaal, maar nu zijn ze Europees en zelfs wereldwijd.