Een bedrijf leiden is sowieso geen eenvoudige opgave. Dat op uw eentje doen als alleenstaande moeder, is al helemaal een uitdaging. Onderneemster Sigal Rabinovitz deelt haar ervaringen. 

Alleenstaande moeder en ondernemerschap combineren

Sigal Rabinovitz is de oprichtster van Sling, een community waar mensen die bewust single zijn, met elkaar in contact kunnen komen. “Ik organiseer daarnaast ook workshops, evenementen en coachingsessies, allemaal vanuit het idee om van singles een betere versie van zichzelf te maken”, zegt ze. 

Rabinovitz werd geboren in Nederland, trok dan terug naar Israël waar haar (alleenstaande) moeder vandaan kwam en belandde uiteindelijk in Antwerpen. “Als full time alleenstaande met twee kinderen sta je er natuurlijk altijd alleen voor”, vertelt ze. “Ik doe ook niet aan co-ouderschap. Als de kinderen ziek worden, wordt de hele dag op z’n kop gezet. Daarom wou ik ook graag zelf ondernemen, om zoveel mogelijk controle over mijn tijdsgebruik te krijgen.”

Toch blijft het een hele uitdaging om een bedrijf helemaal alleen te leiden. Rabinovitz: “Ik heb vooral ondervonden dat het belangrijk is om een buddy of sparringpartner te vinden. Noem het gerust een klankbord, iemand die u kan stimuleren, inspireren en wijzen op wat u goed én fout doet. Eens uw kinderen een zekere leeftijd hebben, kunnen ook zij u hier zeker in steunen, maar ze kunnen die rol niet voor 100 procent vervullen. Dat mag u ook van hen niet verwachten.”

De kunst van het alleen zijn

Zorg eerst dat er een goede taart is

Daarnaast moet u als alleenstaande de focus behouden. Vraag u af: wat wil u nu eigenlijk graag doen? En richt u daar op. Ik zag dat vroeger bij mezelf: ik ben een creatieve generalist, een dag van 24 uur was vaak te weinig voor mij. Maar na een tijdje gaat u daardoor uzelf voorbij rennen. Zorg dat u door de bomen het bos nog ziet en zoek de juiste balans.

Dat betekent ook dat u keuzes moet maken en soms mensen zal moeten teleurstellen. “Op sommige momenten was ik voor iedereen beschikbaar. Behalve voor mezelf. Dat is geen goede situatie. U moet uzelf ruimte geven. Daar komt ook die buddy bij kijken. Zij zijn meestal heel geschikt om u op zo’n situaties te wijzen.” 

De derde tip die Rabinovitz meegeeft: zorg dat u niet in een isolement geraakt. “Kom buiten, doe aan networking, schrijf u in een sport- of hobbyclub in,… Werk niet alleen aan uw bedrijf, maar ook aan uzelf. Zorg voor uw eigen persoonlijke ontwikkeling en maak dat u onafhankelijk in het leven kunt staan. Komt u op die manier een levenspartner tegen, zo veel te beter, dat is de kers op de taart. Maar zorg eerst dat er een goede taart is.” 

Vrouwen versus mannen

Het omgaan met het feit dat u alleen bent, is iets waar meer vrouwen dan mannen oog voor hebben, stelt de ontwikkelingscoach vast. “Bij Sling zijn alvast meer vrouwen dan mannen aangesloten. Ik denk dat vrouwen meer open staan voor persoonlijke ontwikkeling. Ze durven zich kwetsbaarder opstellen. Een man denkt sneller vanuit zijn ego, een vrouw vanuit intuïtie. Vaak is dat ook maar een masker, hoor. Dat merk ik als ik met mannen praat. Dan pas komt zoiets naar boven.” 

Sigal Rabinovitz

Sigal Rabinovitz geeft coaching- en workshopsessies, doet aan public speaking en leidt het on- en offline platform Sling. Ze is een alleenstaande moeder met twee kinderen. Ze houdt van haar werk, maar ook van de sportclub, wellness en citytrips. Een boek over haar inzichten en levenservaringen gaat ze ooit nog schrijven.