Ondernemers moeten efficiënt met hun tijd kunnen omgaan. Lees onze tips om dagelijks uw tijd te leren beheren.

Zorg voor routine

Om uw dag zo efficiënt mogelijk te beginnen, is routine ideaal. Het is de bedoeling dat u gewoon wordt aan een eenvoudige opdracht, die voor uw hersenen een teken is dat de werkdag officieel gestart is en dat u eraan moet beginnen. Zet koffie, lees uw e-mails, maak een takenlijstje, enz. Deze handelingen zullen echte Pavlovreacties worden die u aangeven dat het tijd is om aan het werk te gaan!

Maak een lijstje met gedachten

In de loop van de dag storen bepaalde ideeën uw werk. In plaats van uw concentratie te verliezen, maakt u dagelijks een lijstje met alle informatie die door uw hoofd gaat. Zo maakt u uw geest vrij. Het maakt niet uit of die ideeën belangrijk zijn: zet ze uit uw hoofd zodat u het begonnen werk kunt afmaken. Neem deze lijst op het einde van de dag bij de hand, schrap de slechte ideeën en behoud de goede! 

Verwacht het onverwachte

Laat in uw dagelijkse planning met doelstellingen voor die dag telkens ongeveer een uur vrij voor onvoorziene omstandigheden. Ongetwijfeld weet u het al: slechts zelden verloopt een werkdag zoals u hem gepland had. Pas daarom uw to-do lijst aan door extra tijd in te lassen. Zo raakt u niet gedemotiveerd als een onverwachte gebeurtenis uw planning in de war stuurt.

Werp u niet op uw e-mails

U hoeft niet elke e-mail binnen de minuut te beantwoorden. Tenzij er iets dringends is, leert u best om uw e-mail slechts twee- tot driemaal per dag op welbepaalde tijdstippen te checken, bijvoorbeeld 's ochtends na uw aankomst, na de lunch en voordat u het kantoor verlaat, maar niet vaker! Zo vermijdt u dat u onderbroken wordt bij uw werk en wint u meer tijd!

Geef uzelf een overzicht

Goed tijdmanagement betekent prioriteiten stellen. Hoewel het vaak moeilijk is, helpt een retro-planning van deadlines u om een zicht te krijgen op de resterende tijd voor verschillende taken. Deze planning moet goed onderhouden zijn, goed zichtbaar – een blad papier op uw bureau – zodat u nooit uw doelstellingen uit het oog verliest.