Alle discussies over arbeidsduurverkorting ten spijt, slijten we met zijn allen heel wat tijd op onze werkplekken. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer het besef groeit dat we van die tijd maar beter het beste kunnen maken. Daarom dit lijstje met vier originele, makkelijke, en zelfs goedkope manieren voor meer plezier en minder sleur op de werkvloer, die bovendien stress en ziekteverzuim kunnen verminderen.

1. Vergaderen in open lucht

Hoe eindeloze, soms zelfs zinloze, vergaderingen in een muffe zaal, waar weinigen geconcentreerd aan deelnemen vermijden? Het eerste antwoord was rechtstaand vergaderen, maar nu gaan sommigen nog een stap verder. Letterlijk. Er wordt al wandelend vergaderd. Het is niet ideaal voor grote groepen of wanneer er veel cijfermateriaal moet worden verwerkt, maar wanneer het kan, is het zeker een aanrader. De betrokkenen halen een frisse neus en zijn vanzelf volledig opgeslokt door het gesprek.

2. Samen trainen voor sportevenementen

Grootschalige sportevenementen winnen de laatste jaren aan populariteit: stadslopen, aflossingswedstrijden, fietstochten, ... Door samen met collega’s te trainen, worden vele doelstellingen tegelijk gehaald: werknemers worden fitter en gezonder, de teambuilding verloopt vanzelf, en iedereen werkt naar zijn persoonlijke doelstellingen toe. Zo kan een  saaie middagpauze bijvoorbeeld worden omgetoverd in een sportief amusement.

Zijn uw medewerkers minder sportief, maar hechten ze wel belang aan gezondheid? Dan zijn er alternatieven zoals het gratis ter beschikking stellen van fruit(manden) of andere gezonde voeding/drank. U kan ook masseurs laten langskomen,  waarbij uw personeel tijdens de werkdag even kan genieten van een massage en met soepele spieren daarna de arbeid kan hervatten. Met de huidige epidemie aan rugklachten zeker een investering die de overweging waard is.

3. Kantoor inrichten met kunst

Schoonheid is een belangrijk onderdeel van een aangename omgeving. Een leuke werkomgeving is een kantoor dat ergonomisch voldoet, maar waar ook oog is voor schoonheid.

Voor bedrijven bestaan er vandaag diverse mogelijkheden om kunst te huren. Op regelmatige basis wordt er dan bij u een kunstwerk geplaatst of opgehangen. Dit is niet alleen aangenaam voor uw medewerkers en eventuele bezoekers, het geeft hen ook iets om over te praten. Het aanbod is bovendien ruim genoeg om kunstwerken te kiezen volgens uw smaak of thematisch gelinkt aan uw activiteit. Door werken te huren, krijgt uw kantoor steeds opnieuw een andere ‘eyecatcher’.

U stimuleert creativiteit in uw bedrijf, steunt kunstenaars en kan de kosten bovendien fiscaal inbrengen.

4. Afterwork-drink op vrijdag

Om tot een leuk groepsgevoel te komen met alle medewerkers, is de traditie van een wekelijkse drink een veilige maar goede keuze. Het biedt de kans om iedere week een uurtje bij te praten, bijvoorbeeld na het werk op vrijdag. In het begin gaat dat wat moeizaam, geleidelijk installeert zich de juiste sfeer. Mocht iemand niet beschikbaar zijn, laat dit geen domper op het initiatief zetten. Niet iedereen hoeft tot slot iedere week aanwezig te zijn.

De drink kan eventueel gecombineerd worden met het ‘casual Friday’ idee, waarbij de kledingvoorschriften achterwege blijven, zodat iedereen zich ‘meer als zichzelf’ voelt. Deze informele, maar aangename sfeer, kan zo een betere verstandhouding tussen de medewerkers meebrengen.