Tweedehands is hip. Tweedehandswinkels zijn dan ook populairder dan ooit en ook online vinden steeds meer mensen de weg naar websites die gebruikte goederen aanbieden. Fons Tooten van veilingsite Vavato legt uit waarom tweedehands voor iedereen een winsituatie is.

De business achter veilingsites voor tweedehandsgoederen

Tweedehands is populairder dan ooit en ook online vinden steeds meer mensen de weg naar sites die gebruikte goederen aanbieden. De oprichters van veilingsite Vavato leggen uit waarom.

Fons Tooten startte een jaar geleden met 2 vrienden het online veilinghuis Vavato, gespecialiseerd in industriële goederen, overstock en faillissementsgoederen. Ondertussen hebben ze zo’n 9000 geregistreerde bieders en hebben ze in 10 maanden voor 2 miljoen euro aan goederen verhandeld. 

Tweedehands: twee winnaars

“Tweedehandsartikelen hebben één groot voordeel: de prijs.” Voor beginnende zaakvoerders met een klein budget kan tweedehands aankopen dus een interessante optie zijn. “Daar staat tegenover dat u goed moet inspecteren wat u koopt. Sommige gebreken vallen namelijk niet op en blijven verborgen tot het te laat is”, aldus de jonge ondernemer.

Maar ook de verkoper kan voordeel halen uit tweedehands. “Wij hameren er steeds op dat we de goederen die u niet nodig heeft, binnen de 3 weken kunnen omzetten in liquiditeiten. Die kunt u opnieuw investeren in uw onderneming. Het is met andere woorden een manier om slapend geld snel wakker te maken”, zegt Tooten.

Ook de ondernemer wint

Verschillende voordelen dus aan tweedehands. Maar waarom niet zelf in de business stappen? Tweedehands is de vlooienmarkt en zoekertjes in kranten ver ontgroeit, het is big business geworden. “De tweedehandseconomie is trouwens veel transparanter dan een tiental jaar geleden. Nu werken wij zelfs voor overheden. Het “stoffige” imago van de tweedehandsveiling ligt dus ver achter ons.” 

Het komt er wel op aan om iets nieuws te doen. Niemand zit te wachten op een nieuwe Ebay of Kapaza. “Wij onderscheiden ons bijvoorbeeld door goederen te bundelen en ze in één veiling aan te bieden. Zo kunnen we de verkoop ervan garanderen.”

Daarbij mag u geen angst hebben om nieuwe technologieën te hanteren. “Wij gebruiken sociale media bijvoorbeeld om actief op zoek te gaan naar kopers van bepaalde artikelen en gericht reclame te maken. Ook  gebeurt bieden bij ons volledig online, zo hoeft u geen dag vrij te nemen om een veilig bij te wonen”, benadrukt Tooten.

Vavato is dan ook het levende bewijs dat tweedehands succesvol kan zijn. “We zijn het bedrijf begonnen met 3 partners, nu hebben we al 2 medewerkers in dienst en zijn we op zoek naar een 3e. Dat is een verdubbeling in een jaar tijd!”

Een vierde winnaar?

Bovendien wint het milieu bij tweedehands. De Kringwinkel berekende dat zij alleen jaarlijks al 65 000 ton CO2 besparen door goederen te hergebruiken. Het aantal voor de hele tweedehandseconomie zal nog ettelijke malen hoger liggen.

“We kunnen volgens mij de tendens naar tweedehands dan ook kaderen in een bredere trend naar een duurzamere samenleving. Mensen gooien minder snel dingen weg en beseffen dat iets dat zij niet meer nodig hebben, voor anderen nog nuttig kan zijn.”

Fons Tooten

Fons Tooten

Fons Tooten richtte in 2015 samen met 2 vrienden de veilingwebsite Vavato op. Een jaar later hebben ze al 9000 geregistreerde gebruikers uit verschillende landen en dat aantal groeit nog steeds.