R&D houdt onmiskenbaar een enorm potentieel in voor om het even welk bedrijf. Als belangrijke factor van innovatie wordt research hoofdzakelijk ondersteund door de regionale instanties. Pierre Buffet, die we reeds hebben ontmoet, heeft met zijn bedrijf Domobios het product Acar’Up op de markt gebracht – een unieke oplossing voor het verdelgen van mijten. Het product kwam tot stand na jaren van onderzoek in dierkundige biologie. 

R&D, economische groeifactor

Dankzij een investering in R&D kunt u nieuwe producten en zelfs nieuwe productieprocédés ontwikkelen, zodat de kans groot wordt dat uw competitiviteit en uw productiviteit erop vooruitgaan. Het vormt ook een economische groeifactor en zorgt voor werkgelegenheid. In België waren de uitgaven voor R&D goed voor 2,46% van het BNP in 2014, wat iets beter is dan het Europees gemiddelde. U moet weten dat 71% van die uitgaven werden gedaan in de bedrijfssector tegenover 20% in het hoger onderwijs. De sectoren chemie, kunststoffen en biowetenschappen lopen op kop inzake innovatie; ze zijn goed voor de helft van de totale privé-uitgaven voor R&D in het hele land.

Wanneer R&D vruchten afwerpt

Volgens Pierre Buffet, een ingenieur met veel ondernemerszin, is R&D een fantastische interne ontwikkelingstool. Na zeven jaar onderzoek rond de chemische communicatiewijze van mijten heeft doctor Anne-Catherine Mailleux een unieke methode ontwikkeld om deze kleine beestjes te verdelgen. De beide profielen gingen samen in zee en richtten de start-up Domobios op voor de commercialisering van hun nieuwe product Acar’up, uniek op de markt. Het bedrijf ontwikkelde zich opmerkelijk snel, zodanig dat ze vandaag nieuw onderzoek verrichten in dierkundige biologie om hun productgamma te diversifiëren en, wie weet, een internationale uitbreiding te kunnen overwegen. Ze willen ook contracten afsluiten met andere bedrijven uit de sector. Dankzij R&D heeft Domobios een marktniche ontdekt en mag het bedrijf vooruitblikken op een veelbelovende toekomst.

En voor uw bedrijf?

Als het parcours van Domobios u inspireert, moet u weten dat u subsidies kunt krijgen van de regionale instanties. In Wallonië biedt het portaal voor Onderzoek en Technologie onder meer het programma First Entreprise aan. Hiermee wordt de aanwerving van een onderzoeker door een KMO voor 60 tot 70% gedekt, alsook diens opleiding door middel van een stage binnen een onderzoeksinstelling. In Brussel zorgt de actie Explore van Innoviris eveneens voor een financiering van 60 tot 70% van vernieuwende industriële onderzoeksprojecten. In Vlaanderen verleent VLAIO subsidies via het programma voor steun aan innovatieprojecten van KMO’s, dat over het algemeen tot 35% van het projectbudget op zich neemt.

Pierre Buffet

Pierre Buffet behaalde een masterdiploma in engineering management. Nadat hij actief was geweest in commerciële ontwikkeling in Azië, ging hij zich wijden aan ondernemerschap en financiering van KMO’s. In die context ontmoette hij Anne-Catherine en zette hij mee zijn schouders onder het Domobios-project.