De digitale revolutie woedt onverminderd verder. Na enkele specifieke consumentenbranches (muziek, vervoer, reizen,…) worden nu ook minder voor de hand liggende sectoren op z’n kop gezet. Zoals de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Lars Grieten, oprichter van FibriCheck, deelt zijn ervaring over het ondernemerschap binnen de gezondheidszorg. 

“FibriCheck is het resultaat van een uit de hand gelopen masterthesis van een medeoprichter”, zegt Lars Grieten. “Zo’n drie jaar geleden zijn we er aan begonnen. We hebben eerst een interne evaluatie en een klinische validatie gedaan binnen Ziekenhuis Oost-Limburg. Die zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen en dat was het startsein om de app volledig uit te werken.” 

FibriCheck is een Belgische app die werd ontwikkeld door enkele knappe koppen van de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt. De app kan beroertes helpen voorkomen door een specifieke hartritmestoornis op te sporen, maar kan evenzeer ingezet worden om bestaande hartpatiënten op te volgen.

Honderd dagen voor een business plan

Grieten en zijn team trokken daarvoor naar Berlijn, waar ze onderdak vonden bij een incubator die gefinancierd wordt door de farmareus Bayer. “Op basis van hun coaching kregen we honderd dagen de tijd om een businessplan te ontwikkelen”, vertelt Grieten. “Later is ook het Gentse iMinds ingestapt als investeerder.” 

Een van de grote problemen met dit soort apps is dat ze absoluut geloofwaardig moeten zijn, anders gebruiken artsen ze niet. Daarom werd een klinisch dossier ingediend bij de EU om een CE-certificatie te krijgen. “Dat was een zeer rigoureus proces dat veel tijd en energie heeft gekost, maar voor ons was dit absoluut noodzakelijk”, onderstreept Grieten. “Fibricheck heeft een medische insteek, het is géén gadget of speelgoed. Bovendien is de app vandaag enkel beschikbaar op voorschrift van de behandelende arts.”

Zakelijk gezien staat deze markt aan de vooravond van een stevige groei, daar is Grieten van overtuigd. “Dit ziektebeeld komt vaker voor bij oudere mensen en door de vergrijzing zal het aantal gevallen dus toenemen. Bovendien hebben meer en meer ouderen een smartphone, wat voor onze sector een goede zaak is. Ook niet onbelangrijk: de app is volledig gebaseerd op software, wat betekent dat we geen rekening moeten houden met de dure fabricagekosten van hardware en dus zeer toegankelijk en snel schaalbaar zijn.” 

Geen juridisch kader voor mobile health apps

Die goede vooruitzichten willen niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn in deze sector. Grieten somt er enkele op. “De geloofwaardigheid is heel belangrijk, maar daarvoor hebben we dat CE-certificaat. Er is ook het compleet ontbreken van regelgeving en een juridisch kader voor mobile health-toepassingen. Daarnaast moeten we artsen overtuigen om met de app aan de slag te gaan en we zien daar een groot verschil tussen jongere dokters en oudere collega’s.”

Daarnaast is er ook nog het terugbetalingsproces dat in elk Europees land anders geregeld is. “Wij proberen onze weg te vinden buiten terugbetaling, daar afhankelijkheid voor een enorme vertraging zorgt”, stelt Grieten. “We willen bijvoorbeeld actieve samenwerkingen hebben met andere actoren in het zorglandschap. Farmaceutische bedrijven en verzekeringsinstellingen zijn bijvoorbeeld heel interessante gesprekspartners voor ons.” 

Nog geen ecosysteem voor innovatie in België

Voor een deel van de financiering van FibriCheck trok Grieten naar het buitenland. Speelt België dan niet mee in deze sector? “In België zijn er zeker goede ideeën. Er is veel interesse voor innovatie, maar het klimaat voor innovatieve toepassingen is er niet altijd. Daardoor zijn verscheidene health apps naar het buitenland getrokken, omdat het ecosysteem daar op volle toeren draait. Gelukkig zijn er wel enkele medische centra en vooraanstaande artsen die open minded zijn om met nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Ook de verschillende overheden starten mooie initiatieven om deze tendens te helpen keren, wat zeer bemoedigend is.”

Lars Grieten

Lars Grieten is biomedicus van opleiding, hij behaalde een Master in de Bio-elektronica en Nanotechnologie en doctoreerde rond biosensoren. Aan het Ziekenhuis Oost-Limburg was hij verbonden aan het klinisch onderzoeksprogramma en de mobile health-initiatieven. Grietens was ook senior researcher wearable health solutions bij Imec en gastprofessor Mobile Health aan de UHasselt.