Coworking is een collaboratieve werkomgeving waar starters en groeibedrijven kunnen evolueren in een gedeelde werkruimte, omringd door een gemeenschap van actieve mensen, waar openheid, uitwisseling en complementariteit worden aangemoedigd. Karen Opdecam van Co.Station Bxl & Gent geeft meer uitleg.

Het concept coworking is de laatste jaren sterk ingeburgerd geraakt in de ondernemerswereld, en met rede. Het heeft namelijk verschillende voordelen. De kost van de aanwezige infrastructuur en beschikbare faciliteiten wordt bijvoorbeeld gedrukt omdat u ze deelt met andere ondernemers. Toch zijn de grootste voordelen niet materieel, maar situeren ze zich op andere vlakken.

Een dynamisch ecosysteem

Een van de grote voordelen van coworking is dat u wordt opgenomen in een zeer dynamisch ecosysteem waar iedereen aanwezig is om te werken. Mensen zijn zeer actief en productief in zo'n ruimte. Ze letten niet op de uren. Zo ontstaat een positieve atmosfeer die de dagelijkse productiviteit versterkt. 

Een werkplaats met openheid en opportuniteiten

Daarnaast geldt dat wie aan de slag gaat in een dergelijke ruimte,  toetreedt tot een gemeenschap van open geesten die elkaar onderling steunen en verrijken. Door een ruimte te delen met mensen die uiteenlopende projecten ontwikkelen, ontstaan nieuwe opportuniteiten en nieuwe toepassingsdomeinen. Dialoog, boeiende discussies, toevallige ontmoetingen kunnen een mooi vertrekpunt vormen om alleen of samen een nieuwe onderneming te starten.

Een ruimte vol informatie

En er is nog meer: in zulke ruimten vinden geregeld allerlei evenementen, conferenties, opleidingen plaats. Deze zijn zeer specifiek gericht op inhoud en op netwerking, en ze laten u heel wat interessante informatie ontdekken. Door in coworking te werken, absorbeert u ook de waarden van deze gemeenschap.

Een boost voor uw groei

U kunt er ten slotte ook in contact komen en een samenwerking aangaan met grote bedrijven. De specifieke knowhow die u bezit kan voor hen een meerwaarde zijn, terwijl u voordeel kunt halen uit hun klantenbestand, best practices en financiële slagkracht. Zo geeft u de groei van uw onderneming een flinke boost.

Het team is belangrijker dan het idee

Ondanks de vele voordelen  bestaat er nog scepsis rond werken in een coworking-space. Soms durven mensen er niet aankloppen, omdat ze er voor de ogen van anderen werken en vrezen dat iemand hun idee zal stelen. De praktijk wijst echter uit dat deze vrees ongegrond is. Een goed idee alleen is namelijk niets waard zonder een sterk team om het te realiseren, en echte innovatie vindt pas plaats wanneer verschillende ideeën met elkaar in contact komen.

Kies uw eigen formule voor coworking

Er bestaan inderdaad diverse coworkingformules. Het succes ervan steunt op het feit goed te weten op welke doelgroep u mikt, op een goed beeld van de ruimte waarin u aanwezig wilt zijn met het oog op uw business en/of uw manier van werken. Als u vaak telefoneert, en als u houdt van rust en isolement om te werken, is coworking niet echt ideaal. Idem als u in uw activiteit allerlei uitrustingen of grote ruimtes nodig hebt. Uw keuze is dus essentieel! Als deze manier van werken niet past voor uw business, kan het interessant zijn om de huur of aankoop van uw eigen werkruimte te overwegen.

Karen Opdecam

Karen Opdecam is Head MarCom bij Co.Station Bxl & Gent en draagt het ondernemerschap een warm hart toe. Daarnaast heeft ze meer dan 15 jaar ervaring in de communicatiesector bij verschillende nationale en internationale topbedrijven.