Open space, smart office, thuiswerk... De kantoorruimte evolueert steeds meer. Vaak wil men flexibiliteit, welzijn en transparantie teweegbrengen, maar voor werknemers is het niet altijd eenvoudig om zich thuis te voelen in deze nieuwe omgeving. Toch kunt u zorgen voor positieve energie bij uw medewerkers en van het kantoor opnieuw een harmonieus geheel maken.

Open space: hoe past u zich aan?

Onthoud dat deze opstelling niet alleen werd ingevoerd om ruimte te besparen en meer transparantie te creëren, maar vooral om informele en wederzijdse contacten te bevorderen. Voorzie de ruimte van verstelbare stoelen en tafels zodat werknemers zich er thuis voelen. Kies voor planten als afscheiding om gesprekken in de hand te werken. Als scheidingswanden echt nodig zijn, houd ze dan op ooghoogte om afleiding te vermijden. Zet collega's die aan hetzelfde project werken, in elkaars buurt om onnodige en storende verplaatsingen te vermijden. Wees tot slot beschikbaar in de open ruimte, maar vermijd dat uw medewerkers u beschouwen als 'big brother'. 

What’s your mood right now ?

Indien mogelijk, is het interessant om verschillende ruimtes volgens de behoefte in te richten. Een rustige plaats is onontbeerlijk om stil en geconcentreerd te kunnen werken. De multinational Google heeft dat goed begrepen en heeft in sommige kantoren geluidsdichte capsules geplaatst. Een warme, smaakvol ingerichte plek waar u kunt ontspannen is handig om alleen of in groepjes na te denken, in tegenstelling tot een rumoerige vergaderzaal. Ook thuiswerk behoort tot de mogelijkheden om de stress van de verplaatsing te vermijden, een betere concentratie in een zen-omgeving te stimuleren en de werknemers bovendien meer autonomie te verlenen. 

Bijkomende dienstverlening

Een kinderdagverblijf in de buurt, sportcursussen, culinaire workshops... Werknemers samenbrengen bij externe activiteiten komt steeds meer in trek. In een kleine of middelgrote onderneming is dat uiteraard niet altijd mogelijk, maar u kunt zich er wel door laten inspireren. U kunt bijvoorbeeld bijdragen aan het sportabonnement van uw werknemers zodat ze er in groep naartoe gaan, of u kunt afspreken om op een vaste ochtend samen te ontbijten.

Participatie: het sleutelwoord

U heeft het al begrepen: misschien moet u eens nadenken over een nieuwe inrichting van de werkplek. Voordat u ook maar iets verandert, dient u zich af te vragen waar uw werknemers het meest aan hebben. Luister daartoe naar ieders verzoeken en bundel deze, zodat de indeling van uw ruimte niet alleen verandert, maar ook inspeelt op ieders persoonlijke behoeften.