Een mooie bedrijfswagen, maaltijdcheques of een groepsverzekering zijn lang niet de enige extralegale voordelen die uw werknemers appreciëren. Er zijn ook heel wat kleinere, minder dure zaken die vaak net zo goed geapprecieerd worden.


Creatief met cadeaus

Een mooi teken van appreciatie dat u aan uw werknemers kunt geven, is een cadeau dat speciaal op hun voorkeur is afgestemd. Zit er een melomaan onder uw werknemers? Geef hem bijvoorbeeld een abonnement cadeau op een muziekstreamingdienst als Spotify of Deezer. Voor minder dan € 120 per jaar bezorgt u hen uren luisterplezier. Zit er een voetballiefhebber in uw team? Een ticket voor een belangrijke match wordt zeker geapprecieerd. Wees creatief en zoek iets dat echt in de smaak zal vallen.


Gezonde geest in een gezond lichaam

In deze tijden van gezondheid en gezonde voeding is een snoepautomaat een relikwie uit het verleden. Voorzie daarom liever een juice bar: installeer een fruitpers en laat elke ochtend vers fruit leveren. Idem voor bijvoorbeeld melk- en yoghurtproducten. Een eigen gymzaal is misschien wat hoog gegrepen voor beginnende bedrijven, maar waarom zou u uw personeel geen abonnement bij een nabijgelegen fitnesscentrum cadeau doen? Voor groepen krijgt u ongetwijfeld een flinke korting en uw werknemers worden er gezond en blij van.


Samen uit, samen thuis

Om de onderlinge banden aan te halen, is het een goed idee om iets samen met het hele bedrijf of met uw team te doen. Dat hoeft zeker geen peperdure reis naar het buitenland te zijn. Waarom eens niet een avondje gaan bowlen met z’n allen? Samen een hapje gaan eten? Of naar een tentoonstelling? Achteraf kan er nog bijgepraat worden op een caféterrasje. De mogelijkheid om te eten en drinken, of toch zeker te ontbijten, op het werk is voor veel werknemers een echte zegen. Het spaart ’s ochtends een hele hoop stress en tijd en samen een boterhammetje eten is goed voor de groepsgeest.


Tijd voor fun

Mensen die komen werken, spenderen vaak meer tijd op het bedrijf dan bij hen thuis. Probeer hen dan ook een werkomgeving aan te bieden waarmee ze die tijd zo aangenaam mogelijk kunnen doorbrengen. Wie veel jonge werknemers in dienst heeft, kan een PlayStation- of Xbox-spelconsole installeren om te gebruiken tijdens de pauzes. Op vrijdagnamiddag kunnen er dan bijvoorbeeld videogame-toernooitjes georganiseerd worden. Ook de goede, ouderwetse kickertafel is al in veel bedrijven een hit, dus waarom in het uwe niet?

Conclusie: als het over ‘perks’ op het werk gaat, moet u buiten de lijntjes durven te kleuren. De appreciatie van uw personeel zal er niet minder op zijn.

Marc Henri De Bruyne

Marc Henri De Bruyne

Marc Henri De Bruyne is docent in public relations aan de Haute Ecole Libre de Bruxelles, consultant in communicatie, oprichter van het agentschap Vademecom en het pan-Europese netwerk ComUnity.pro. Hij is bijzonder nieuwsgierig en heeft vele passies waaronder ornithologie. Op zijn gelukkigst is hij met een goed glas wijn in de ene hand en een grote sigaar in de andere.