De jacht op talent is alomtegenwoordig in onze maatschappij. Ondernemingen hebben het steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Een voorwaarde sine qua non om hierin te slagen, is het opstellen van een uitstekende personeelsadvertentie.

Een startende onderneming of een KMO heeft meestal niet de middelen om een beroep te doen op een duur headhuntersbureau. Daarom is het cruciaal om uzelf te verkopen door een tekst met een aantrekkelijke inhoud op te stellen, waardoor de ideale kandidaat bij uw onderneming komt solliciteren.

Waarmee moet u rekening houden bij het opstellen van een vacature?

  • Het gezochte profiel: als u niet overweldigd wilt worden door honderden kandidaten, moet u het traject vastleggen en de vereiste ervaring en diploma's bepalen, om een eerste selectie in het aanwervingsproces te maken. Bovendien zal dat profiel de basis vormen voor toekomstige evaluaties van medewerkers.

  • De titel van de functie: deze moet niet lang of uiterst ingewikkeld zijn, maar wel zo duidelijk mogelijk. U moet erdoor opvallen zodat u zich onderscheidt van de tientallen andere ondernemingen op de markt. (Bent u een jonge en dynamische, startende onderneming? Waarom dan geen functiebeschrijvingen zoals 'ninja van de creativiteit', 'informatica-tovenaar' om de aandacht te trekken?)

  • De werkzoekende: Beschouw deze als een klant en gebruik de beleefdheidsvorm bij de aanspreking. Wees realistisch, wees transparant en doe geen beloftes die u niet kunt nakomen.

  • De lay-out: een duidelijke, beknopte en leesbare advertentie maakt u geloofwaardig. Men zal u beschouwen als een professioneel werkgever.

  • De verschillende kanalen: sociale netwerken, gespecialiseerde websites, universiteitscampussen... Een community manager vindt u gemakkelijker op Facebook, terwijl u voor een boekhouder een vacature op een gespecialiseerde website, zoals stepstone.be, zult moeten plaatsen. Door de vacature via de goede kanalen te verspreiden en bijgevolg de geschikte profielen aan te spreken, bespaart u tijd en energie. 

Hoe formuleert u een ideale vacature?

Let daartoe op de volgende elementen:

  • de waarden van uw onderneming;
  • de vereiste competenties;
  • de uit te voeren taken;
  • de te gebruiken software;
  • extralegale voordelen en doorgroeimogelijkheden.

Conclusie: Tot slot is het belangrijk dat de kandidaat zijn cv gemakkelijk aan zijn sollicitatiebrief kan toevoegen en dat u ellenlange vragenlijsten vermijdt. Kies voor eenvoud en ga recht op uw doel af!