Steven werkt sinds midden 2016 voor de sociale onderneming Bombyx. Steven zit in een rolstoel maar dat hindert hem nauwelijks in de uitoefening van zijn ondersteunende functie. Lyn Verelst, manager van Bombyx, stelt dat het dikwijls een aanpassing is, maar nooit een grote moeite.

Het selectieproces

Bombyx is een Belgische onderneming die de link vormt tussen de commerciële Westerse merken  en de eerlijke productie-ateliers in het Zuiden, ondermeer Peru, India en Kenia.  Bombyx is een kleine onderneming en stelt 200 Peruaanse dames te werk. In België is naast manager Verelst een halftijdse breister en een halftijdse weefster, voor technische ondersteuning. Daarnaast telt het bedrijf twee operationele medewerkers die instaan voor het commerciële en administratieve aspect.

Begin 2016 solliciteerde Steven voor deze administratieve functie. Hij zag de vacature op de gespecialiseerde site voor ngo’s, 11.be. Vanuit zijn vorige beroepservaring zag Lyn hem als een mogelijkheid voor de job: hij was communicatief, pragmatisch en zelfstandig. Steven bracht in zijn sollicitatiebrief zijn rolstoel nog niet ter sprake. Omdat hij bij de drie beste kandidaten behoorde, werd hij uitgenodigd voor een gesprek, waarop hij zijn beperking meldde.

Een eerlijk gesprek

Toen Verelst hoorde over de rolstoel, dacht ze na over alles wat een probleem zou kunnen betekenen. “Kan hij wel in de kelder de voorraad nakijken? Kan hij zich voldoende verplaatsen? Maar toen besloot ik: waarom zou ik bepalen wat hij niet kan? Ik ga hem gewoon zeggen wat er moet gebeuren en vragen of hij het kan.”

“Tijdens het sollicitatiegesprek spraken we een kwartiertje over de beperking. Steven had voldoende argumenten om aan te tonen dat hij zijn plan kan trekken, wat bevestigd werd door zijn vorige werkgever. De beperking stelde een aantal bijkomende uitdagingen, maar Steven had ook enkele sterke troeven.”

Praktische problemen en oplossingen

De beperking van Steven stelde wel enkele praktische problemen. Zo is het toilet in het huidige bedrijfspand te klein voor een rolstoel. Daarom staat er nu een speciale Dixi-toiletcabine voor de deur, waarvoor Bombyx subsidies krijgt. Het was Steven zelf die met deze oplossing kwam. Hij heeft zicht op welke maatregelen er bestaan en de externe personeelsverantwoordelijke kan het verder uitwerken. Zo ook een federale subsidie om de loonkosten te verlagen, als incentive van de overheid om mensen met een beperking aan te werven. Een overzicht van deze premies en maatregelen vindt u via deze link.

“Al die praktische vragen vergen een aanpassing, maar vormen niet zo’n probleem”, aldus Verelst. “In plaats van pakjes zelf op te halen, worden die nu vaker via koeriers geleverd. Of toen Steven naar Peru moest voor het werk, vereisten de regels van de luchtvaartmaatschappij dat een tweede persoon meeging, waardoor we met agenda’s moesten schuiven. Ook onze medewerkers zijn best bereid om die kleine moeite te doen”, vertelt Verelst. “U staat er niet bij stil wat het betekent, tot u iemand met een beperking leert kennen. Ik ben onder de indruk van hoe hij dat allemaal aanpakt, ik kan alleen maar ontzag hebben.”

Lyn Verelst

Lyn Verelst is economist van opleiding en combineert twee jobs: het besturen van de ontwikkelingsorganisatie Solid en van dochteronderneming Bombyx.