Als u uw onderneming wilt laten groeien, moet u nieuwe medewerkers aanwerven. Soms gebeurt het echter ook dat u trouwe en bekwame werknemers moet laten afvloeien, omdat hun competenties niet meer passen bij de behoeftes van uw bedrijf. Bart Van der Roost van neoScores deelt zijn ervaring met deze materie.

Hire slow, fire fast

“Het is vaak een hele uitdaging om goede medewerkers te vinden, nochtans geloof ik dat het aanwerven van menselijk kapitaal een van de belangrijkste investeringen is die u als ondernemer kan en moet doen”, aldus Van der Roost. “Daarom geloof ik in het principe ‘hire slow, fire fast’. Om een goede werknemer te vinden moet u tijd en moeite uittrekken.”

“Wanneer ik merk dat een medewerker niet de competenties bezit die ik zoek, maak ik hem hier ook zo snel mogelijk attent op, bijvoorbeeld aan de hand van een evaluatiegesprek. Als ik echt geen toekomst meer zie voor de persoon bij mijn bedrijf, is een kordate beslissing om over te gaan tot ontslag, beter dan de zaak te laten aanmodderen.”

Communicatie is cruciaal voor een menselijk HR-beleid

“De ervaring leert me dat een ontslag, hoewel het soms noodzakelijk is, een persoonlijk drama kan zijn, zoals het beëindigen van een relatie. Daarom maak ik er steeds een erezaak van om de persoon met respect te behandelen. Communicatie is daarbij van cruciaal belang. Ik verkies bijvoorbeeld een persoonlijke aanpak boven een brief of mail. Zo kan ik alles op een menselijke manier uitleggen en mijn motivering toelichten. Ik vind dat de ontslagen werknemer zijn opzegtermijn moet kunnen uitdoen en een mooi afscheid gegund moet worden, bijvoorbeeld aan de hand van een kleine drink. Zo benadruk ik ook dat ik zijn inzet waardeerde en kan ik de persoon in kwestie later nog steeds recht in de ogen kijken en er op een aangename manier mee omgaan.”

“Ook op uw team kan een ontslag een grote weerslag hebben. Hier komt het erop aan om openlijk en eerlijk te communiceren met uw werknemers. Ik deel hen steeds de reden mee en probeer hen het grote kader te laten inzien, niet enkel de persoonlijke situatie, opdat ze beseffen dat ik de beslissing nam in het belang van het bedrijf, en dus ook om het voortbestaan van hun jobs te verzekeren.”

Heeft u ervaring met ontslagen? Deel uw aanpak met uw collega-ondernemers in de comments of op onze sociale media!

Bart Van der Roost

Bart Van der Roost werkt al zijn hele leven in de sector van de klassieke muziek. Hij zei zijn job als leider van het Brussels Philharmonic op om neoScores op te starten, een bedrijf dat online digitale partituren aanbiedt via het platform Gustaf.