Een beschutte werkplaats is veel meer dan de liefdadigheidsinstelling waar veel mensen het voor houden. Repetitief werk aan hen uitbesteden, partnerschappen met hen aangaan en u door hen laten ondersteunen bij een investering zijn allemaal opties die zij aan uw onderneming kunnen aanbieden. Koen Mollen van maatwerkbedrijf Entiris legt uit.

Wat is een beschutte werkplaats?

Volgens Werk.be, de portaalsite van de Vlaamse overheid, is een beschutte werkplaats of maatwerkbedrijf een organisatie die werk op maat biedt aan personen die het moeilijk hebben in het reguliere arbeidscircuit. Een beschutte werkplaats heeft dus een sociaal karakter en heeft altijd de vorm van een vzw. Maar ze is niet zomaar een liefdadigheidsinstelling, zoals veel mensen nog steeds denken.

We zijn een echt bedrijf, dat zich op de vrije markt begeeft en de concurrentie moet aangaan met andere bedrijven en voor bepaalde activiteiten met lageloonlanden. En hoewel we een vzw zijn en weliswaar subsidies krijgen, omwille van het lagere rendement van onze doelgroep en om die doelgroep duurzaam te begeleiden, zijn die subsidies strikt gereglementeerd. Wij moeten dus ook break-even draaien om het hoofd boven water te houden. Bovendien zijn wij net als elke onderneming verplicht om ons te houden aan de soms ingewikkelde wetgeving inzake bijvoorbeeld personeelsbeleid en veiligheid.

Uitbesteden aan een beschutte werkplaats

Een beschutte werkplaats is vooral sterk in repetitief werk. Het verpakken van goederen of de assemblage van een bepaald product zijn goede voorbeelden van waar we sterk in zijn. Bovendien kunnen we dit aan een aantrekkelijke prijs doen. Veel bedrijven outsourcen deze taken dan ook aan ons. De enige voorwaarde is dat het om een substantieel aantal werkuren gaat: dit soort werk wordt namelijk pas rendabel als we met grote hoeveelheden werken. Jammer genoeg moeten we soms dus passen voor kleinere orders.

We hebben het grote voordeel dat we met verschillende sectoren ervaring hebben, zoals voeding, verpakking, home-decoratie, pharma, e-commerce, groenzorg enzovoort. Daarnaast blijven we niet altijd in onze eigen gebouwen. Vaak sturen we teams, van minimum vier doelgroepmedewerkers en een begeleider, op locatie in andere bedrijven om daar een deel van het productieproces op ons te nemen – we noemen dit enclavewerk. En aangezien we over een relatief groot aantal werknemers beschikken, is snel opschalen geen probleem voor ons. Dit alles gebeurt steeds in functie van de klant, ook al zijn we een sociaal bedrijf.

Waar we ook sterk op inspelen is het feit dat veel familiebedrijven geen of moeilijk een overnemer vinden. Als we potentieel zien om hier onze mensen aan het werk te zetten, gaan we kijken of er geen samenwerking mogelijk is. Soms gaan we zelfs zo ver dat we zelf een deel van het bedrijf of de hele onderneming overnemen. Voorwaarde is wel dat er voldoende werk voor onze mensen is. Dan kunnen spreken van een win-win: de onderneming kan verder groeien en wij kunnen meer mensen aan het werk zetten. 

Als een bedrijf bij ons aanklopt, gaan we steeds samenzitten om te bekijken of en waar we in het productieproces een meerwaarde kunnen zijn. Dat is niet altijd het geval, en dan moeten we jammer genoeg de opdracht weigeren. Onze ingenieurs en HR-medewerkers bekijken dan hoe we deze optimalisatie best in de praktijk brengen. We zijn immers een maatwerkbedrijf in alle betekenissen van het woord: we leveren op maat, maar hebben ook een werkomgeving op maat nodig. U zal dus ook aanpassingen moeten doen aan onze manier van werken. Maar op de lange termijn zal dit wel lonen.

 

Samenwerken op de lange termijn

Zoals elk bedrijf zijn ook wij steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten, en gaan we hierin behoorlijk ver. Als we onze diensten kunnen aanbieden voor langere termijn, leveren we graag zelf ook een inspanning om de samenwerking in de praktijk te lanceren. Een voorbeeld: als een verpakkingsbedrijf een nieuwe machine nodig heeft maar er niet de financiële middelen voor heeft, kunnen wij hulp bieden. Wij doen dan de investering, op voorwaarde natuurlijk dat we een overeenkomst op lange termijn kunnen afsluiten. Zo kunnen wij het toestel afschrijven. Voor die ondernemingen zijn we eerder een soort partner dan louter een leverancier. Met andere woorden: iedereen wint!

Koen Mollen

Koen Mollen is sinds 2012 Commercieel Directeur bij Entiris, een maatwerkbedrijf met 1700 werknemers in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Daarvoor was hij twee jaar Directeur van de Beschutte Werkplaats in Aarschot en meer dan twintig jaar actief in verschillende functies bij Tessenderlo Group.