In dit digitale tijdperk zijn veel bedrijven afhankelijk van het gebruik van nieuwe technologieën. Door die afhankelijkheid zijn computerprogrammeurs witte raven geworden op de arbeidsmarkt: de vraag is veel groter dan het aanbod. Waar vind je goede programmeurs in België? We staken ons licht op bij Yvan Huque, directeur van Technofutur TIC.

1. Outsourcing en intensieve opleiding

Meestal hoeft u geen nieuwe medewerker aan te nemen om de webontwikkeling in uw bedrijf te beheren. Voor veel kmo’s volstaat de hulp van een freelancer of een gespecialiseerd bureau ruimschoots. Op de website codeur.com vindt u snel een dienstverlener die beschikbaar is voor een volgende opdracht. Als u uw project of opdracht aan hen voorlegt, krijgt u een gedetailleerde prijsopgave. Dan hebt u alvast een idee van de kosten en de methodologie.

Als u toch een interne programmeur wilt, maar uw middelen zijn beperkt, dan kunt u een medewerker een opleiding laten volgen (of zelf een opleiding volgen) om te leren programmeren. In Brussel en andere steden zijn er verschillende projecten (BeCode, 19 Coding School, Molengeek...) met een eenvoudige en aantrekkelijk formule: in recordtijd programmeur worden via gratis zelfstudie met begeleiding. Om te mogen deelnemen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen (tussen 18 en 30 jaar oud zijn voor School 19) en slagen voor een aantal online testen.

2. Competentiecentra

Overal in België zijn er competentiecentra die programmeursopleidingen geven voor mensen die meestal niet uit de IT-wereld afkomstig zijn. 

Ze voorzien een complete methodologie en uiteenlopende competenties die een antwoord bieden op de noden van kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Hieronder enkele centra in Vlaanderen en Brussel.

Bit-by-bit is gevestigd in Antwerpen en biedt IT-opleidingen, softwareontwikkeling & consultancy aan.

The OAK3 Academy biedt een breed spectrum IT-opleidingen aan in Antwerpen, Hasselt, Brussel, Evere en zelfs Luxemburg.

ECT is een erkende dienstverlener die opleidingen aanbiedt voor zowel bedrijven als particulieren. Hun opleidingen gaan door in Wilrijk.

Eduvision is van oorsprong Nederlands maar biedt ondertussen opleidingen aan in verschillende landen in Europa, gaande van appontwikkeling tot zoekmachinemarketing.

Het Brusselse Intec, ten slotte, is een organisatie die gratis hoogwaardige IT-opleidingen aanbiedt voor werkzoekenden.  


Voor bedrijven die op zoek zijn naar programmeurs, zijn competentiecentra makkelijk te herkennen en toegankelijke plaatsen om in contact te komen met het juiste profiel. De meeste centra bieden overigens de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met een profiel dat aan uw criteria voldoet. Bovendien organiseren ze het vaak ook job days. Ze zijn dus ideaal om uw zoektocht te beginnen! 

3. Hogescholen

Technische hogescholen zijn veel beter op de hoogte van de digitale ontwikkelingen dan de meeste universiteiten en bieden eveneens de mogelijkheid om contact op te nemen met programmeurs in opleiding om ze een observatiestage (3 tot 4 weken) of integratiestage (4 tot 6 maanden) in uw bedrijf aan te bieden.

Deze stages zijn vaak gratis en ideaal om na te gaan wat uw digitale behoeften zijn en of een webontwikkelaar concreet nuttig is voor uw bedrijf. Alle Franstalige hogescholen die opleidingen IT-ontwikkeling bieden, vindt u in de onderstaande lijst.

Contact opnemen met de talenten van morgen is niet zo moeilijk! Hogescholen hebben meestal een afdeling specifiek voor relaties met bedrijven. U kunt ook vragen om uw bedrijf op een lijst te plaatsen die aan de studenten wordt bezorgd.

Yvan Huque

Yvan Huque is directeur van het competentiecentrum Technofutur TIC in Gosselies.