België kent verschillende sectoren waar het land trots op mag zijn. De technologische sector is er zonder twijfel één van. Marc Lambotte, CEO van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, lijst op wat u erover moet weten.

De sector in cijfers

Bij technologie, en zeker innovatieve technologie, denken we vaak aan landen als de VS of Japan. Maar ook ons land speelt een niet te onderschatten rol. De technologische sector is in België goed voor zo’n 275.000 jobs, verspreid over 1.700 ondernemingen. Bovendien draait de industrie jaarlijks een omzet van net geen 100 miljard, waarvan ongeveer 66%, of ruim 60 miljard bestemd is voor de export (bron: Agoria).

De Belgische technologiesector is wereldtop

Indrukwekkende cijfers, maar dat is volgens Lambotte niet de enige reden waarom we best trots mogen zijn op deze sector: “België telt verschillende verborgen parels. Wist u bijvoorbeeld dat de Ariane 5-raket, het ruimtetoestel van de European Space Agency, gebruik maakt van Belgische technologie, net als verschillende satellieten die momenteel rond onze planeet cirkelen? Of dat protontherapie, een soort van bestralingsmethode tegen kanker die veel preciezer is dan de huidige methode, in België ontwikkeld wordt? Enkele voorbeelden van hoe ons land behoort tot de wereldtop!”

Zelf een technologische onderneming opstarten

Een onderneming in de technologische sector opstarten hoeft niet moeilijk te zijn. “Dankzij moderne technologieën kunt u zonder een groot startkapitaal, maar met een sterk idee al ver geraken”, aldus Lambotte. “Een app creëren kan bijvoorbeeld met een relatief klein budget.”

“Bovendien kent België kent een uitstekend klimaat voor startende technologiebedrijven. Er zijn namelijk verschillende instanties en organisaties waar u terecht kunt voor steun, advies, en subsidies, zoals Agoria of startups.be.”

“Daarnaast heeft ons land het fiscaal zeer aantrekkelijk gemaakt om te investeren in onderzoek. Op alle fondsen die u in R&D stopt, krijgt u bijvoorbeeld een korting van 80% op de bedrijfsvoorheffing. Dat komt innovatieve ondernemingen natuurlijk ten goede.”

Let op voor de valkuilen

Toch zijn er ook verschillende valkuilen voor technologische ondernemingen. “Maar die situeren zich niet zozeer in de start-upfase, eerder tijdens de scale-up”, benadrukt de CEO. 

“Vooral timing kan een reëel probleem zijn in deze sector. Veel ondernemingen hebben een sterk idee en een goed prototype van een vooruitstrevend product. Maar dan is het natuurlijk de vraag of de markt er wel klaar voor is. Neem nu virtual reality als voorbeeld: die technologie bestaat al 20 jaar, maar vindt pas nu zijn ingang bij het brede publiek. De markt was er voordien gewoon nog niet klaar voor.”

“Daarnaast verslikken veel ondernemers zich in hoeveel ze moeten uitgeven om een product of dienst aan de man te brengen, eenmaal de eerste versie klaar is. Vaak is deze kost even hoog als hun budget voor de ontwikkeling ervan. Dat is voor starters soms schrikken. Maar met de juiste omkadering en een gezonde portie motivatie komt u al een heel eind”, besluit Lambotte.

Marc Lambotte

Marc Lambotte is sinds 2014 CEO van Agoria, de Belgische sectorfederatie van de technologische industrie. Daarvoor bezette hij verschillende managing- en salesfuncties bij Unisys.