Eerder zagen we dat ons land vijf sectoren kent waarop het trots mag zijn, met grote spelers en kleine bedrijven. De film neemt binnen die sectoren onmiskenbaar een prominente plek in. Sylvain Goldberg, producent en met Serge de Poucques oprichter van de audiovisuele productiemaatschappij Nexus Factory, deelt met ons zijn visie op de Belgische film.

De troeven van de Belgische film

Vanwaar het grote succes in België?

Allereerst moet de politieke wil om deze sector te ontwikkelen worden genoemd. Er staat producenten een groot aantal financieringsbronnen ter beschikking. Zo draagt het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel op basis van culturele, artistieke en technische criteria tussen de 20.000 en 40.000 euro bij aan de productie van films. Het Vlaams Audiovisueel Fonds steunt talenten en audiovisuele maatschappijen in het Vlaams Gewest. En dan is er nog de veelbesproken Tax Shelter, die sinds 2003 een bepalende rol heeft gespeeld. Deze fiscale prikkel stimuleert bedrijven om in ruil voor belastingaftrek te investeren in de filmindustrie. Sinds de hervormingen in 2015 is het succes van deze maatregel alleen maar toegenomen en is het aantal leningen in een jaar tijd bijna verdubbeld. BNP Paribas Fortis adviseert zijn klanten hun kapitaal (van € 20.000 tot € 240.000) te investeren in een aantal door het investeringscomité van zijn filiaal Fortis Film Finance geselecteerde films in ruil voor de benodigde belastingverklaringen. Sinds 2007 is al 165 miljoen euro geïnvesteerd in een honderdtal audiovisuele projecten, onder andere van Luc Besson. 

Onze talenten zijn een omweg waard! Er staan steeds meer nieuwe cineasten op die de Belgische knowhow uitdragen.  De website Cinergie.be schat hun aantal op ongeveer 1.300. (bron: Cinergie.be)

Deze explosieve groei heeft de Belgische film internationaal op de kaart gezet. België heeft een groot aantal coproducties naar zich toegetrokken, waardoor in alle audiovisuele disciplines de technische expertise verder ontwikkeld kon worden. Ook technici en acteurs komen bij ons om te werken, zich te ontwikkelen en ervaring op te doen. Dat creëert een voedingsbodem waarop vakscholen jongeren opleiden voor een veelbelovende toekomst. Het is een positieve spiraal. 

Tot slot benadrukken we de diversiteit aan draailocaties en hun onderlinge nabijheid, wat heel praktisch is voor producenten. De Ardennen, de Noordzee, Gaume, Vlaanderen... de verscheidenheid aan decors is indrukwekkend, evenals de centrale ligging van België.

Uitdagingen

Met welke uitdagingen heeft uw onderneming te maken?

Enerzijds moeten we de grote internationale concurrentie voor zien te blijven. India, Nigeria en de Verenigde Staten produceren wereldwijd de meeste films. Frankrijk is na de Verenigde Staten de grootste filmexporteur wereldwijd. Anderzijds moeten we onze technische knowhow blijven ontwikkelen en voorop blijven lopen in de verschillende filmgenres. We geven de voorrang aan een kwalitatief hoogstaande Belgische filmindustrie met wereldwijd aanzien, getuige de ceremonie van de Margritte du Cinéma, waar ieder jaar 22 prijzen worden uitgereikt.

Toekomstperspectief voor de filmindustrie

Met welke risico's heeft deze sector te maken?

Gemakzucht is een gevaar. Dit vak vereist doorzettingsvermogen en is doorgaans een aanslag op uw privéleven. Het filmvak is voorbehouden aan mensen met passie. U moet de passie hebben om uw project te leiden, u moet verliefd zijn op uw beroep en u moet ervan houden om de krachten te bundelen.

Welk advies zou u geven aan mensen die hiermee willen beginnen?

Het enige dat telt, is de kwaliteit van uw plannen. Als u een idee heeft waarin u gelooft en waar u enthousiast over bent, zult u bezield zijn met kostbare overtuigingskracht. Ten slotte moet u zich beslist omringen met bekwame, eerlijke en ijverige mensen. 

Sylvain Goldberg

Sylvain Goldberg, met Serge de Poucques oprichter van Nexus Factory, heeft ruim vijftien jaar ervaring in de filmindustrie. Hij heeft zo'n veertig films, telefilms, documentaires en series geproduceerd of medegeproduceerd en is tevens componist.