In 2015 werden er bijna 89.000 bedrijven opgestart, en een kleine 70.000 stopgezet. Er kwamen vorig jaar dus meer dan 19.000 bedrijven bij (bron: NSZ). Dat is goed nieuws voor de economie, maar volgens Karine Valy van La Bottega, is het plafond nog niet bereikt. Ondernemerschap blijven aanmoedigen is een must. Ze vertelt hoe we dit kunnen aanpakken.

Moed en opleiding om te slagen in het ondernemersavontuur

Karine Valy, zaakvoerster van de concept store La Bottega in Hasselt, deelt haar ervaring en benadrukt het belang van opleiding, moed en het zichzelf in vraag stellen!

De ondernemersmentaliteit

Karine Valy startte 25 jaar geleden een bescheiden onderneming op die ze liet uitgroeien tot een volwaardige kmo met meer dan 40 werknemers. Ze is tevens  een van de Captains van JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer, een groep ervaren ondernemers die de deelnemers aan de wedstrijd raad en ondersteuning biedt, en bezocht onlangs ondernemerswalhalla Silicon Valley. Al deze ervaringen geven haar een scherpe en relevante blik op het hedendaags ondernemerschap.

“Zeker in vergelijking met Silicon Valley missen wij hier een echte ondernemersmentaliteit”, zegt Valy. “Daar wordt ondernemen er met de paplepel ingegeven, en u wordt pas serieus genomen als u minstens één keer failliet bent gegaan. Hier rust  nog steeds een taboe op falen. Over ondernemen in het algemeen heersen trouwens ook nog veel clichés. Iemand met een goed draaiende zaak wordt bijvoorbeeld al snel aanzien als rijk, wat niet noodzakelijk het geval is. Soms verdienen zij maar evenveel of minder dan de gemiddelde werknemer.”

Het onderwijs aan zet

De onderneemster ziet een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs om deze mentaliteit te veranderen en het ondernemerschap te promoten: “Ons systeem is volgens mij nog steeds veel te hard gericht op het aanleren van een zo breed mogelijke kennis en het behalen van bepaalde standaarden. Maar eigenlijk zou het meer aandacht moeten schenken aan het zoeken van de sterktes en talenten van leerlingen.”

“Als ik vanuit mijn eigen leefwereld spreek – ik heb zelf een zoon in de middelbare school – merk ik dat jongeren vaak helemaal niet weten waar ze naartoe willen in het leven, en ze keuzes  maken omdat ze moeten kiezen”, aldus de onderneemster. “Deze keuzes zijn echter zelden onderbouwd. Als we ze hun talenten laten ontdekken en laten ontwikkelen, zullen er volgens mij meer ondernemers opstaan, zelfs al op jonge leeftijd. Zo kunnen ze namelijk doen wat ze graag doen en waar ze goed in zijn, en gaan ze veel meer zin hebben om het heft in eigen handen te nemen en er echt iets van te maken. Een grondige hervorming van het onderwijs zou dus een goede zaak zijn en zal de ondernemersmentaliteit alleen maar ten goede komen.”

Een positieve evolutie

“Toch zie ik ook heel veel positieve zaken”, aldus de onderneemster. “Vroeger heerste er in de ondernemerswereld veel meer een ‘ieder voor zich’-sfeertje. Nu wordt er meer overlegd en zijn zelfstandigen opener. Ze geven graag advies en helpen elkaar.”

“Ook in de provincie Limburg, waar ik vandaan kom, gebeuren mooie dingen. De streek is in het verleden economisch hard getroffen door onder andere de sluiting van Ford Genk, maar nu zie ik overal om me heen mensen die zin hebben om de handen uit de mouwen te steken. Er zijn veel interessante initiatieven, zoals de Corda Campus in Hasselt, die ondernemers ondersteunen en de lokale economie een boost geven. Ondanks dat er nog verbeteringen mogelijk zijn, stemt me dat positief over de toekomst.”

Karine Valy

Karine Valy stapte in 1991 in de ondernemerswereld, toen ze een kleine schoenenwinkel opende in Hasselt, reeds de 32ste in de stad. Langzaam groeide haar bescheiden boetiek uit tot een concept store van 2000m2, waarmee ze al verschillende prijzen won. Daarnaast is ze als Captain van JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer ook een partner in het promoten van ondernemerschap