Het economische DIY-model (Do It Yourself) is in België in volle bloei. Maar wat is de logica achter het model, en hoe kan het in onze sectoren en activiteitengebieden toegepast worden? Philippe Ledent, expert op het gebied van economisch beleid, analyseert deze nieuwe formule waarin de consument een actieve rol speelt.

Wat is DIY?

Het Do It Yourself-model staat voor het op de markt brengen van een product of dienst waarvan de productie of inwerkingtreding aan de koper wordt overgelaten, en waarvoor dus geen tussenkomst van een vakman vereist is. Het kan gaan om een muts om zelf te breien, shampoo om zelf te maken of een meubelstuk dat met een schroevendraaier en aanwijzingen in de hand zelf in elkaar gezet kan worden.

Deze nieuwe manier van werken past bij de ontwikkeling van de consument, die steeds vaker op zoek is naar eenvoudige en tegelijk creatieve, voordelige en duurzame oplossingen. "DIY is booming in ons land en zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen," denkt Philippe Ledent.

Een win-winvoorstel

De voordelen van DIY voor bedrijven zijn duidelijk: minder tussenpersonen, een kortere productiecyclus en dus minder kosten en meer verkoopcapaciteit. Het economisch model levert ook klanten tijd en geld op. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid die luchtvaartmaatschappijen bieden om zelf in te checken of aan de voorraadmagazijnen van IKEA, de Do It Yourself-pionier bij uitstek.

Customizing als beleving

Naast het logistieke en financiële aspect speelt het model ook in op een reële actuele tendens: 'customisatie'. "Wij 'customizen' alles: onze kleding, onze meubels en soms zelfs onze auto's! DIY is echt een beleving die klanten de gelegenheid biedt zich te onderscheiden, origineel te zijn en hun verbeelding de vrije loop te laten, en ondertussen te genieten van het idee iets zelf gemaakt te hebben," vervolgt de expert op het gebied van economisch beleid.

Uw onderneming starten met DIY

Een aantal sectoren die tot dusver het exclusieve speelterrein van industriële spelers waren, zijn bezig het fenomeen te omarmen, naar het voorbeeld van de SodaStream-dranken of de brouwpakketten om thuis zelf bier te maken. Waarom niet de uwe?

Internet is volgens Philippe Ledent een uitermate geschikt medium om dit fenomeen te exploiteren. "De democratisering van internet en de ontwikkeling van e-commercewebsites hebben het concept populair en algemeen toegankelijk gemaakt. Tegenwoordig kunnen mensen dankzij 3D-printers en talloze handleidingen op internet allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen zelf maken."

Philippe Ledent

Philippe Ledent is expert op het gebied van economisch beleid. Hij is voorzitter van de Five Insurance Company en de sociaaleconomische raad van het Groot Gewest (CESGR).