België verbergt schatten waar het trots op mag zijn. Ons land staat wereldwijd op de 13e plaats als exportland van goederen; de export bedraagt meer dan 85% van het BNP. In het kielzog van grote ondernemingen bevinden zich talloze kleinere spelers die een plaats op de markt proberen te veroveren.

In 2015 steeg het aantal opgerichte bedrijven in België met 4%. De Belgische ondernemer is als een kameleon die zich aanpast aan de omgeving waarin hij zich ontwikkelt. Bescheiden, meertalig en ambitieus, bereid tot compromissen en zelfspot: zo kan hij het beste omschreven worden. Hieronder vindt u een selectie van de invloedrijkste sectoren in België.

De brouwerijsector

Maar liefst 15 brouwerijgroepen produceren meer dan 750 soorten Belgisch bier: een enorme diversiteit aan smaken en kleuren. Het hoofdkwartier van AB-INBEV, een bedrijf met een alom bekende faam, bevindt zich in België. Trappistenbier, abdijbier, pils of witbier zijn niet gewoon een product, maar een heus cultureel erfgoed. Vergeten we zeker ook niet de kleine brouwerijen die een ongeziene opgang kennen: elk ervan wil zijn eigen drank brouwen. Initiatieven zoals het Brussels Beer Project, De Zennebrouwerij of Bertinchamps zijn boordevol potentie.

De voedingsmiddelensector

In 2014 was voeding goed voor 12,1% van de Belgische export. België is niet toevallig hét land van de chocolade. De gemiddelde jaarlijkse chocoladeconsumptie per inwoner is 6 kilo en de totale omzet in deze branche bedraagt 4 miljard euro. Het wekt dan ook geen verbazing dat de totale waarde van de kleinhandel op de nationale markt 700 miljoen euro bedraagt. Tot slot zorgen mensen als Pierre Marcolini voor continue innovatie om dit geliefde product steeds opnieuw uit te vinden.

Chemie

Ernest Solvay, Christian de Duve, Leo Baekeland - deze wetenschappelijke eminenties zijn allemaal Belgen. Met een verkoop van 4.000 euro aan chemische producten en plastic materiaal per inwoner in 2014 is België wereldwijd nummer 1 op vlak van chemie. Niet toevallig hebben 13 van de 20 grootste chemische bedrijven een productievestiging in België. De centrale ligging, de haven van Antwerpen en een stijging van het budget voor onderzoek en ontwikkeling spelen daarin een niet te verwaarlozen rol.

Nieuwe technologieën

In een rapport dat ter gelegenheid van het World Economic Forum in 2014 werd gepubliceerd, stond ons land op de 12e plaats in de categorie 'beschikbaarheid van de nieuwste technologieën', 3e voor wetenschappelijk en wiskundig onderwijs en 10e voor zijn innovatievermogen.

In België is de softwaremarkt een veelbelovende sector geworden dankzij de concentratie van universitaire instellingen op hoog niveau en laboratoria, gespecialiseerd in de ontwikkeling van programma's. De Belgische arbeidskrachten en infrastructuur genieten trouwens een uitstekende reputatie.

De filmsector

Onze filmindustrie heeft talent in overvloed. In 2014 sleepten Belgische films meer dan 120 prijzen in de wacht op internationale festivals. Jaarlijks komen gemiddeld 57 nieuwe Belgische films uit. Dat is meer dan 5 films per miljoen inwoners. Tot slot zijn bedrijven, gespecialiseerd in slow motion (EVS uit Luik) of beeldprojectie (Barco uit Poperinge) wereldwijd bekend.