Bizcover was gisteren aanwezig op de persconferentie van Peter De Keyzer en Philippe Gijsels, Chief Economist en Chief Strategy Officer van de grootste bank van België, BNP Paribas Fortis. Ze stelden hun macro-economische prognoses voor en hun visie op de evolutie van de markten in 2016. Dit is wat de ondernemers moeten onthouden:

“Niets zal nog zijn zoals vroeger”

In een wereld die in minder dan tien jaar de grootste groei en de zwaarste economische crisis uit de geschiedenis van de mensheid heeft gekend, is er een schrijnend gebrek aan houvast en heerst overal onzekerheid. Niet een of twee, maar drie opeenvolgende crisissen hielden onze economieën in hun greep: de crisis van 2008, de eurozonecrisis en nu de crisis in de groeimarkten als gevolg van de ineenstorting van de grondstoffenprijzen. De Verenigde Staten hebben de crisis achter zich gelaten, hun economie herstelt. Europa is redelijk stabiel gebleven, maar slaagt er vandaag niet in de broodnodige groei aan te zwengelen.

“Ga vertrouwen zoeken”

De huidige lage rente moet in theorie de consumptie en dus ook de vraag stimuleren, maar dat beleid, dat in het verleden goede resultaten opleverde, werkt dit keer niet. Het vertrouwen is weg: de Europeanen willen zich niet meer in de schulden steken, erger nog, ze potten hun geld op. Dit beleid van de Europese Centrale Bank baart sommigen zorgen omdat het de staten niet verplicht om hun schulden af te bouwen (één van de structurele factoren van de Europese instabiliteit). Ondernemers moeten het hoofd koel houden. Ze moeten tegen de stroom in durven gaan. Het vertrouwen is misschien zoek, maar geld was nooit eerder zo goedkoop: dit is dus het moment om verstandig te investeren in een wereld die constant in beweging is.

“Problemen bieden ook kansen”

Een typische eigenschap van ondernemers, die doorgewinterde optimisten moeten zijn, is dat ze in elk probleem ook een kans zien. Bizcover zet ze voor u op een rijtje:

  1. Zorg voor de middelen om uw ambities waar te maken: een euro die zwak staat tegenover de  dollar is een troef voor de export. De Verenigde Staten worden stilaan een bevoorrechte klant voor de eurozone. Mis de trein niet en moedig die beweging aan! Dit is ook het moment om de investeringen uit te voeren die het meest energie verbruiken. De OPEC voert immers een beleid dat de schalieoliesector onderuit wil halen en dus zal de olieprijs waarschijnlijk nog lange tijd stabiel blijven (40 tot 65 USD tegenover 100 korte tijd geleden).

  2. Wees visionair: de grondstoffenprijzen zijn tot een bodemniveau gezakt als gevolg van het overaanbod. Profiteer daarvan om uw activiteit te ontwikkelen, maar vergeet niet dat dit overschot maar tijdelijk is. Onderschat dus de enorme transformatiecapaciteit niet die deze “slapende” grondstoffen hebben in de groeilanden, die de voorbije jaren teveel uitrusting hebben aangeschaft en denk eraan dat het herstel exponentieel zal zijn. Een goede verstaander …

“Een laatste tip”

Tegenover die externe factoren en de toenemende volatiliteit in de markten zullen innovatie, talent, doorzettingsvermogen en ondernemingsgeest structurele groei creëren. De ondernemer die zijn activiteit en organisatie voortdurend aanpast, wordt de winnaar in deze moeilijke omgeving. Hij moet niet alleen het hoofd koel houden en heldere ideeën ontwikkelen, maar ook op lange termijn denken, want de juiste keuzes van vandaag bepalen het succes van morgen. Samengevat: het herstel ligt in de handen van de ondernemers.

Peter De Keyzer

Peter De Keyzer

Peter De Keyzer behaalde een master in Economie aan de Universiteit van Antwerpen en een diploma in Advanced Risk Management van de Solvay Master Class van VUB. Hij bezette verschillende functies in de bankensector, waaronder die van hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. In 2016 lanceerde hij zijn eigen communicatiebedrijf Growth Inc, waarvan hij nu Managing Partner is.