Koen De Leus en Philippe Gijsels, respectievelijk Chief Economist en Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis, hebben Bizcover uitgenodigd in de kluisruimte van de nieuwe Brusselse Flagship Store van de bank aan de Naamsepoort om hun macro-economische prognoses voor 2017 uit de doeken te doen. Van de impact van de verkiezing van Trump op de markten tot de volatiliteit van de valuta in opkomende landen en de veroudering van de bevolking. Dit is wat ondernemers ervan moeten onthouden: 

Een groot politiek risico

De mannen beginnen onmiddellijk over de verrassende overwinning van Donald Trump en de stimulerende werking die deze zou kunnen hebben op de Duitse, Franse en Nederlandse nationalistische partijen. Aangezien er komend jaar in elk van deze landen belangrijke verkiezingen worden gehouden, is de stabiliteit van Europa en haar munt in gevaar.  

“Als Marine Le Pen de Franse verkiezingen wint, gaat de waarde van de euro zeker dalen”, waarschuwt Koen De Leus, Chief Economist van de grootste bank van België. “Alle ondernemingen die grondstoffen in andere valuta kopen, zullen dus rechtstreeks worden getroffen door de verkiezingsuitslagen. Ze kunnen zich op dit scenario voorbereiden en hun aankopen veiligstellen om te voorkomen dat ze nadelige gevolgen ondervinden.”

Stijging van de rentevoet

Een ander gevolg van Trumps overwinning dat niet onopgemerkt blijft, is het feit dat de Amerikaanse en Europese rentevoeten voor het eerst sinds 30 jaar een stijging hebben ingezet. Als deze stijging lang aanhoudt, kan ze een einde maken aan de lage kredietrente, waardoor bedrijven moeilijker aan financiering kunnen komen. Als goede verstaander kunt u hieruit opmaken dat het misschien tijd is om uw bedrijfs- of vastgoedproject te verwezenlijken! 

Valuta nog altijd volatiel

”Het pond sterling daalt sinds het Brexit-referendum, de dollar lijkt weer te stijgen na de verkiezing van Donald Trump en de valuta van de opkomende landen zijn nog altijd even volatiel, vertelt Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis. “Belgische bedrijven die zaken doen in het buitenland kunnen door de fluctuaties worden geraakt en moeten dit fenomeen absoluut in de gaten blijven houden om te voorkomen dat hun marges afnemen.”

Elk probleem biedt kansen

Behalve deze politieke en financiële prognoses presenteren Koen De Leus en Philippe Gijsels ook een Economic & Investment Outlook (zie onderstaande SlideShare), waarin diverse kansen voor ondernemers worden onthuld! De belangrijkste is ongetwijfeld de veroudering van de bevolking, die reële mogelijkheden biedt voor elke onderneming die een product of dienst voor senioren wil lanceren. 

Een ander interessant gegeven voor ondernemers is de sterke groei van de tertiaire (diensten-) sector in China, die eindelijk groter is geworden dan de secundaire (industriële) sector. De groeiende consumptie van een miljard Chinezen vertegenwoordigt een ontzagwekkend exportpotentieel voor Belgische bedrijven. 

Opnieuw zijn het aanpassingsvermogen en de vindingrijkheid van ondernemers de beste troeven om onzekerheden te overwinnen en zich te ontwikkelen in een veranderende wereld. “Vandaag is het moeilijk, morgen is het ongetwijfeld nog erger, maar uiteindelijk komt het allemaal goed!”, eindigen de mannen met een positieve noot.

Philippe Gijsels

Philippe Gijsels is Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis, een functie die hij met veel enthousiasme en kennis van zaken uitoefent. Zijn motto: “We cannot control the winds, but we can adjust the sails” (we hebben geen invloed op de wind, maar kunnen de zeilen wel bijstellen).