De maaltijdcheque blijft in België een zeer gewaardeerd betaalmiddel. Vanaf 1 oktober 2015 is de overstap van papieren naar elektronische maaltijdcheques een feit. Jean-Louis Van Houwe, lid van de Voucher Issuers Association, legt ons uit welke voordelen deze fundamentele wijziging zoal heeft.


Een deadline voor de overstap

In 2014 werd een wet uitgevaardigd waardoor de papieren maaltijdcheque op 30 september 2015 ophoudt te bestaan. Vanaf 1 oktober 2015 is de uitgifte van maaltijdcheques van dit type dus niet meer mogelijk. Goed om te weten is dat de sociale secretariaten meestal de bestellingen plaatsen voor hun klanten. Zij hebben via de Unie van Sociale Secretariaten (USS) te kennen gegeven dat ze vanaf 1 oktober geen enkele papieren maaltijdcheque meer zullen bestellen.

Concreet is de toestand dus heel eenvoudig: de ondernemers moeten kiezen wanneer ze hun bestelling zullen plaatsen, in de wetenschap dat ze hun keuze uiterlijk op 30 september 2015 gemaakt moeten hebben. Daarna volgt mogelijk een onderbreking. Merk op dat vandaag al meer dan 75 % van de gebruikers is overgestapt naar de elektronische oplossing. Volgens de USS zijn het vooral de kmo’s die nog altijd niets hebben ondernomen.


Onmiskenbare voordelen

Het is vooral een comfort. Afgelopen met dat papier! De overstap naar de elektronische maaltijdcheques is makkelijk, maakt een andere organisatie mogelijk en biedt meer doeltreffendheid tegen een lagere kostprijs. Het is dus voordelig voor uw productiviteit en het beheer van uw middelen. Daarenboven is het ook afgelopen met verloren en/of vergeten maaltijdcheques. Merk ook op dat elektronische, maaltijdcheques op te splitsen zijn: het saldo blijft beschikbaar op de kaart. Voor handelszaken vereenvoudigt de chipkaart ook het beheer van de transacties.


Overstap naar het elektronische betekent een nieuw contract

Ook als de overstap naar het elektronische vloeiend verloopt, is het een goed moment om te vergelijken. Het is aan u om een keuze te maken en te opteren voor de meest interessante oplossing voor uw onderneming en voor uw werknemers. Om uw eigen mening te vormen, raadpleeg de website van de uitgevers (Monizze, Edenred, Sodexo) of van USS.

Jean-Louis Van Houwe

Jean-Louis Van Houwe

Jean-Louis Van Houwe is lid van de Voucher Issuers Association en Manager van Monizze. Hij heeft een lange internationale ervaring in informatie- en telecommunicatietechnologieën opgebouwd bij PWC, IBM, Computer Sciences Corporation en Alcatel.