Crowdfunding is meer dan alleen een financieringsvorm om jouw ondernemersdroom waar te maken! Dankzij de combinatie van funding en communitybuilding is crowdfunding het ideale medium om als start-up of ervaren onderneming de markt te veroveren. In 2016 groeide het opgehaalde bedrag door ondernemingen trouwens opnieuw, crowdfunding is dus nog steeds ‘serious and growing business’!

Daarom organiseren Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en crowdfundingbureau Douw & Koren op 19 oktober Crowdday. Deze dag staat in het teken van de verschillende partijen die betrokken zijn bij crowdfunding en hoe zij hiervan gebruik kunnen maken.

Nog niet zo bekend met crowdfunding? Laat je dan inspireren door verschillende projecten op onze marketplace en krijg een beter inzicht tijdens instapsessies.

Programma

9.00 u. ontvangst

9.30 u. – 11.00 u. plenaire sessie

Waar staat crowdfunding in België in 2017 en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?’ door Simon Douw (Douw&Koren Crowd Agency)

‘De winwinlening in het crowdfundinglandschap.’ door Alex De Ridder (PMV)

Succesvolle crowdfundingcampagnes aan het woord         

 • Het internationale reward-based succes van LifePower
  Door Dries Bols (Founder Lifepower)
 • Tussen gehaktballen en leningen: Wat betekende de lending-based crowdfundingcampagne voor Balls & Glory?                
  Door Wim Ballieu (Founder Balls&Glory)
 • Herculean: Een ScaleUp met een equity-based campagne       Door Yves Vekemans (CEO Herculean)

11.00 u. – 11.20 u.: Koffiebreak

11.20 u. – 12.00 u. break-out sessies

 • Sessie 1: Hoe zet ik mijn eigen crowdfundingcampagne op?

  Deze instapsessie voor ondernemers focust op het proces om als ondernemer een campagne te starten en biedt een antwoord op volgende vragen:

  Hoe begin ik aan een crowdfundingcampagne? Welke soorten crowdfunding zijn er voor ondernemers? Is crowdfunding iets voor mij? Hoe mobiliseer ik mijn crowd? Hoe kies ik het juiste platform?

  Door Gijsbert Koren (Douw&Koren Crowd Agency)
 •  

 • Sessie 2: Crowdfunding als investeringstool

  Crowdfunding is een nieuwe vorm van investeren of beleggen. Het is voor de investeerder dan ook niet evident hoe hij crowdfunding moet inpassen in zijn portfolio.

  Daarnaast is het ook niet vanzelfsprekend hoe een optimale crowdfundingportfolio er uit ziet. Michaël Van Droogenbroeck licht toe hoe je deze projecten het best benadert vanuit zijn ervaring als financieel analist.

  Door Michaël Van Droogenbroeck (Financieel analist VRT)

 • Sessie 3: Crowdfunding en Fiscaliteit

  Met de invoering van de crowdfundingwet op 1 februari 2017 veranderde het fiscaal kader van crowdfunding. Kom als investeerder of financieel professional alles te weten over dit onderwerp en verruim je kennis.

  Door Francis Van der Haert (Deloitte)

12.00 u. – 13.00 u. Lunch met broodjes, wraps en salad bowls

13.00 u. – 13.40 u. break-out sessies

 • Sessie 1: Community building tijdens een campagne

  Twee Vlaamse influencers vertellen je hoe zij hun community hebben opgebouwd. Ze getuigen over hoe ze dagelijks aan de hand van verschillende marketingtechnieken erin slagen om steeds meer volgers te krijgen en hen actief hun brand laten promoten.

  Door Laurentine Van Landeghem (Founder Clouds Of Fashion)
 •  

 • Sessie 2: Hoe investeren in crowdfunding? En hoe werkt de secondary market? 

  Hoe ga je als BA om met een project dat ook kapitaal heeft opgehaald via crowdfunding? En wat met het opkomende fenomeen van de secondary market? Welke implicaties heeft dit voor de investeerder? Ontdek het in deze sessie.

  Door BAN-Vlaanderen (Business Angels Netwerk) en Seedrs (Crowdfundingplatform)
 •  

 • Sessie 3: Crowdfunding in de financieringsmix

  Welke plaats neemt crowdfunding in binnen de financieringsmix? Maar vooral: Hoe ziet men deze evolutie in de toekomst?

  Tijdens deze sessie gaat een panel van ondernemers en financieel professionals met elkaar in discussie over deze topics.

  Deelnemers aan het panelgesprek: Francis Van der Haert (Deloitte), Yves Vekemans (Herculean), Koen Schrever (KBC), Alex De Ridder (PMV), Bart Eeckhout (ING), Lieve De Mol (BNP).

13.40 u. – 14.10 u. Pauze met drank en versnaperingen 

14.10 u. – 15.50 u. workshops

 • Workshop 1: Design and Tech door Kickstarter

  Op het platform Kickstarter lanceren jaarlijks een heleboel Design en Tech projecten. Werp zelf een blik achter de schermen van dit internationale platform en kom te weten wat de do’s en don’ts zijn voor jouw campagne.

  Deze workshop wordt afgesloten door P-Laser, een bedrijf dat met hun innovatieve technologie meer dan 200.000 euro ophaalde via crowdfunding.

  Door Christoph Nagel (Kickstarter)
 •  

 • Workshop 2: Duurzaamheid door Douw&Koren

  Deze workshop speciaal voor duurzame ondernemers gaat dieper in op de manier waarop je als ondernemer jouw crowd mobiliseert om in jouw campagne te investeren. Hoe betrek je jouw crowd? En hoe kan je na een succesvolle campagne jouw crowd betrokken houden als trouwe klanten en ambassadeurs?

  Door Gijsbert Koren (Douw&Koren Crowd Agency)
 •  

 • Workshop 3: Fashion and Wearables

  Ruben Opheide, Elaha Rafie, Steven Claeys en Katrien Hertogs nemen je mee doorheen het proces van hun crowdfundingcampagne. Hoe hebben zij dit ervaren? Zouden ze het opnieuw doen? Waar moet je zeker op letten als je binnen deze sector een campagne lanceert?

14.10 u. – 15.10 u. 

Pitchingsessie in samenwerking met BAN-Vlaanderen

Vijf startups met groeipotentieel pitchen hun project voor een zaal vol BA’s en investeerders.

15.20 u. – 15.40 u. Crowdfunden als non-profit

16.00 u. – 16.30 u. Voorstelling crowdfundingplatforms

Zowel reward-, lending- en equity-based platformen stellen zich voor aan de hand van een presentatie. Nadien kan je met hen in gesprek gaan.

16.30 u. – 17.00 u. Uitreiking crowdfundingawards


Tijdens deze award uitreiking worden volgende prijzen uitgereikt: Het sterkste netwerk, het meest opgehaald in Vlaanderen en de Crowdday 2017 publieksprijs.

Ben je zelf aanwezig op de Crowdday? Dan kan jij mee beslissen wie naar huis gaat met de publieksprijs door te stemmen op jou favoriet!

17.00 u. – 17.30 u. Netwerkreceptie

Sprekers

 • RUBEN O / Ruben Opheide
 • SET.TRAVEL / Elaha Rafie
 • BALLS & GLORY / Wim Balieu
 • TOFFE PEREN / Dirk Valkenborg en Sebastian Contreras