Een kassa is een kassa... Juist? Of zit er in deze tijden van big data, automatisering en maximaal gebruiksgemak misschien wel meer in? Matthias Van Damme van BNP Paribas Fortis vertelt meer over Kassa 2.0, een kassasysteem dat tegelijk ook een rapporteringstool, een klantenbeheerssysteem, een HR-tool en een voorraadsysteem kan zijn, dat bovendien ook elektronische en mobiele betalingen mogelijk maakt. 

Een innovatief kassasysteem voor uw horecazaak

Kassa 2.0: alles in huis voor een zorgeloos dagelijks beheer van uw horecazaak. Uw betalingen zijn goed geregeld en u hebt de perfecte opvolging van de omzet via automatische rapportering.

Totaaloplossing

Kassa 2.0 is een innovatief softwarepakket dat BNP Paribas Fortis sinds kort aan zijn klanten aanbiedt. Het richt zich vooral op starters en kmo’s, en dat met name in de retail en de horeca. “Kassa 2.0 is een totaaloplossing die de traditionele kassafunctionaliteiten (producten inscannen en verkopen registreren) uitbreidt met heel wat andere mogelijkheden”, zegt Van Damme. “Het wordt op die manier een tool waarmee je klanten en voorraden kunt beheren, en waarmee je zelfs aan personeelsmanagement kunt doen, of rapporten kunt opstellen.” 

Software (en hardware naar keuze)

Voor we in de details duiken, eerst de praktische kant van de zaak. Hoe werkt dit kassasysteem? Van Damme: “Kassa 2.0 is een cloud-based programma. Je hoeft er dus zelf geen software voor te installeren, maar kunt het pakket vanop eender welke locatie opstarten via je webbrowser, of via een app op de iPad. De software kan niet aangekocht worden maar is beschikbaar via een soort abonnementsformule: voor 79 euro per maand beschik je over alle faciliteiten. Dat aanbod kan bovendien naar wens uitgebreid worden met extra hardware: denk bijvoorbeeld aan een geldlade, een tablet, een scantoestel, een printer, een labelmaker of een betaalterminal. Ook is er de mogelijkheid een webshopmodule toe te voegen aan de software, die toelaat om een webshop te creëren en beheren, maar ook de online verkopen snel en eenvoudig mee in je kassa op te nemen. Het is dus een heel modulair systeem.”

De software is licht verschillend voor retail en horeca, omdat de noden in de horeca nu eenmaal iets anders zijn dan die van een ‘gewone’ winkelier, zegt Van Damme. “In de horecaversie is het bijvoorbeeld mogelijk om bestellingen op te nemen, snel rapporten over personeelsbeschikbaarheid te maken of de food cost te berekenen: specifieke toepassingen voor restaurants en cafés dus.” 

Data die inzicht geven

Een belangrijk aspect van Kassa 2.0 is het feit dat het systeem een heleboel data kan verzamelen die de winkelier inzichten kan geven in zijn business. “Het enige wat een kassa je vroeger kon vertellen op het einde van de werkdag was hoeveel je verkocht had”, zegt Van Damme. “Voor veel winkeliers begon de administratie dan pas. Kassa 2.0 verandert dat: wat verkoopt goed? Wat verkoopt minder? Hoe zit het met mijn voorraad? Wie van mijn personeelsleden haalt de beste omzetten? Kassa 2.0 kan die vragen met een druk op de knop beantwoorden. Vroeger was de boekhouder voor de meeste winkeliers een soort alwetende goeroe, nu krijgen ze zelf veel meer inzicht in dat soort waardevolle gegevens.”

Bovendien helpt het systeem je zo om de juiste beslissingen te nemen. “Als je op tijd weet dat een bepaald artikel goed verkoopt, kun je het bij je leverancier tijdig bijbestellen. Zo komt er ook meer tijd vrij voor ondernemers om zich met hun core business bezig te houden, in plaats van met hun paperassen. Kassa 2.0 maakt van een winkelier weer een winkelier en geen slaaf van zijn administratie.” 

Uw verkoop meteen in uw boekhouding

En het kan zelfs nog straffer. Voor Kassa 2.0 zijn er ook al interessante plug-ins gemaakt, kleine stukjes software die het leven nog makkelijker maken. “Er is bijvoorbeeld al een plug-in waarmee je Kassa 2.0 kunt koppelen aan je boekhoudpakket. Zo worden alle gegevens onmiddellijk ook in je boekhouding ingeladen, heeft je boekhouder een pak minder werk, en bespaar je dus geld. Voor de horeca zijn er ook al plug-ins, bijvoorbeeld met online bestel- en reservatieplatformen als Resengo en Deliveroo, zodat de bestellingen die zo binnenkomen automatisch in je kassasysteem opgenomen worden. In de toekomst gaan we nog heel wat van dat soort plug-ins beschikbaar maken.” 

Geen gedoe, geen zorgen

Kassa 2.0 is dus een soort alomvattende oplossing, waarmee een beginnende ondernemer snel en eenvoudig een stevige fundering kan leggen voor al zijn administratieve behoeften “De meeste ondernemers hebben de tijd noch de kennis om al die nieuwe technische innovaties op de voet op te volgen, en dat hoeft ook niet, want dat is hun job niet. Met Kassa 2.0 willen wij hen zo veel mogelijk ‘ontzorgen’ en alles voor hen regelen. Voor elke geïnteresseerde winkelier komen we ter plekke een demonstratie geven van het systeem, en als hij overtuigd is, kan hij meteen een contract tekenen en aan de slag gaan. Geen gedoe, geen leveranciers die je moet opbellen of offertes die je moet vergelijken… Gewoon beginnen met het uitbaten van je zaak.”

Matthias Van Damme

Matthias Van Damme is Innovation Officer bij BNP Paribas Fortis. Hij behaalde een bachelor TEW aan de UGent en een Master in Marketing. Daarnaast volgde hij een opleiding Marketing Management bij Vlerick. Voor hij bij de bank aan de slag ging, werkte hij bij Ormit als digital trainee.