Enkele maanden geleden introduceerde Apple het betalingssysteem Apple Pay in België, met BNP Paribas Fortis als de lanceringspartner. Matthias Van Damme, product manager innovatieve betalingen, legt uit hoe u als gebruiker én als handelaar met Apple Pay aan de slag kunt gaan. 

Apple Pay: de basis

Apple Pay is de betaaldienst van Apple waarmee u makkelijk en snel uw aankopen betaalt in winkels, apps en op websites in de webbrowser Safari met uw iPhone, iPad, Apple Watch of Mac.

Elektronische portefeuille op je telefoon

“Om het systeem te gebruiken, moet je een betaalkaart toevoegen aan je digitale portefeuille op je telefoon. Dit kan zowel een Maestro-, Master- of Visakaart zijn”, zegt Matthias. “Dat kan je doen in de Wallet-app van Apple, maar het kan nog makkelijker, rechtstreeks via de Easy Banking-app van BNP Paribas Fortis. In de instellingen vindt je een specifieke pagina rond Apple Pay waar je uw betaalkaarten in slechts enkele kliks kan toevoegen.”

Op iPhone, iPad, Apple Watch en Mac

Apple Pay kan op verschillende apparaten gebruikt worden en dus niet enkel op de iPhone. Het instellen voor de Watch gaat ook simpelweg via onze Easy Banking App. Voor iPad en Mac kunt u uw kaarten toevoegen via de instellingen in de sectie “Wallet en Apple Pay”. 

Gezichtsscan of vingerafdruk

“In een winkel betalen gaat net zo makkelijk”, zegt Matthias. “Op een nieuwe iPhone met Face ID drukt u tweemaal op de aan-knop en Apple Pay zal dan opstarten, in welk scherm u zich ook bevindt. De app zal daarna uw gezicht scannen om te controleren of u het wel degelijk bent. Dan houdt u gewoon de telefoon tegen de betaalterminal en u heeft betaald. Op een iPhone 6,7 en 8 houdt u uw telefoon tegen de terminal, Apple Pay zal automatisch oplichten waarna u met uw vingerafdruk de betalingen kan bevestigen. Met een Watch betalen, is zo mogelijk nog simpeler: tweemaal klikken op de zijknop en de  Watch even tegen de terminal houden, dat is alles. De Watch vraagt immers telkens een code als u het horloge aandoet. Zo weet het apparaat dat u de betaling doet.”

Snel, makkelijk en veilig

De voordelen van betalen met Apple Pay liggen voor de hand, zegt Matthias. “Het gaat supersnel en supergemakkelijk en het is heel veilig. Ook als u uw bankkaart niet bij de hand heeft, kunt u betalingen doen. Iedereen heeft altijd zijn smartphone in de hand, waardoor het geknoei om een portefeuille boven te halen vermeden wordt. En elke betaling is beveiligd, dus ook de bedragen onder 25 euro. Ook goed om te weten: de limiet op het bedrag dat u met Apple Pay kunt betalen, is hetzelfde als de limiet van de kaart die aan Apple Pay gekoppeld is.”

Betere klantervaring

Niet alleen de gebruikers varen wel bij Apple Pay, ook voor handelaars zijn er wel wat voordelen om het betaalsysteem te aanvaarden. “De tijdswinst aan de kassa is er daar zeker een van”, legt Matthias uit, “maar zeker ook de betere klantervaring. De meeste consumenten vinden het gewoon leuk om met hun telefoon te betalen. En, last but not least, het toont ook aan dat u als handelaar mee bent met uw tijd.” 

Maestro aanvaarden

In België aanvaarden ong. 90 procent van de terminals contactloze betalingen
Winkeliers die met Apple Pay willen werken, hoeven daarvoor weinig speciaal te doen. “Je moet enkel over een terminal beschikken die contactloze betalingen aanvaardt”, aldus Matthias. “We schatten dat ongeveer 90 procent van de terminals in België dat al kan. Alle SIX-terminals zijn compatibel met Apple Pay. Daarnaast moet de handelaar ook Maestro-kaarten aanvaarden. Dat wordt soms wel eens verward met Bancontact, maar het is niet helemaal hetzelfde. Maestro is een Europees betaalschema, Bancontact is puur Belgisch. Vooral bij kleine winkeliers, slagers en bakkers, kan het soms zijn dat hun betaalterminal niet met Maestro werkt. Dat kunnen ze oplossen via hun terminalprovider. Ten slotte is de prijs voor Apple Pay transactie hetzelfde als voor een transactie met de kaart.”

Winkeliers opvoeden

In héél specifieke gevallen komt er toch ook nog een stukje educatie bij kijken, zegt Matthias. “De kassasystemen bij Delhaize bijvoorbeeld zijn momenteel nog zo opgezet dat betalingen met Apple Pay enkel kunnen doorgaan wanneer de kassierster aangeeft dat er een betaling met kredietkaart wordt uitgevoerd. Ook al loopt de betaling via Apple Pay en Maestro. Dat is natuurlijk verwarrend. Daar zijn twee oplossingen voor: ofwel moet de software van die systemen geüpdatet worden ofwel moeten kassiersters voor zulke gevallen opgeleid worden. In elk geval denken we dat dit soort problemen in de toekomst almaar minder zullen voorkomen, naarmate Apple Pay meer en meer ingeburgerd raakt.”

 

Matthias Van Damme

Matthias Van Damme is Innovation Officer bij BNP Paribas Fortis. Hij behaalde een bachelor TEW aan de UGent en een Master in Marketing. Daarnaast volgde hij een opleiding Marketing Management bij Vlerick. Voor hij bij de bank aan de slag ging, werkte hij bij Ormit als digital trainee.